Haški optuženik Miroslav Bralo predao se u BiH

BOSANSKI Hrvat Miroslav Bralo kojega Haški sud (ICTY) optužuje za ratne zločine nad Bošnjacima 1993., u srijedu se dragovoljno predao predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, priopćilo je hrvatsko ministarstvo pravosuđa.

"Haški optuženik Miroslav Bralo Cicko danas se u Bosni i Hercegovini dragovoljno predao predstavnicima međunarodne zajednice u BiH", navodi se u kratkom priopćenju Ministarstva pravosuđa RH.

U priopćenju se ne govori ništa o okolnostima predaje, odnosno gdje je do nje došlo, niti kada će Bralo biti prebačen u pritvor ICTY-a.

Dužnosnici Ministarstva pravosuđa kazali su u telefonskom razgovoru kako za sada ne mogu dati druge informacije o Bralinoj predaji, napominjući kako je on etnički Hrvat iz BiH, ali bez hrvatskog državljanstva te da se očito odlučio predati u BiH.

Hrvatska Vlada izvijestila je Haški sud o dragovoljnoj predaji Miroslava Brale u BiH, dodaje se u priopćenju hrvatskoga ministarstva pravosuđa.

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte u izviješću pred Stalnim vijećem NATO-a u Bruxellesu 3. studenoga zatražila je da hrvatska Vlada uhiti generala Antu Gotovinu i Miroslava Bralu.

Optužnica protiv Miroslava Brale Cicka (37), bivšeg pripadnika specijalne postrojbe HVO-a "Džokeri" otpečaćena je 12. listopada ove godine, a potvrđena još 10. studenoga 1995. U 21 točki tereti ga se za kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija zbog progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1993.

Pročitajte više