Haško tužiteljstvo optužilo Hrvatsku za skrivanje dokumenata o Oluji

HAŠKO tužiteljstvo podnijelo je tužbu protiv Hrvatske zbog skrivanja vojnih dokumenata o topničkim operacijama tijekom Oluje i aktivnostima generala Mladena Markača. Hrvatsku se optužuje da je u posljednjih 18 mjeseci nije poduzela odgovarajuće mjere kako bi tužiteljstvu osigurala tražene dokumente.

Riječ je, prema navodima tužiteljstva, o nekoliko stotina dokumenata među kojima se nalazi niz zapovijedi, izvješća i uputa, kao i popisi meta topništva i specijalne policije u vrijeme akcije Oluja. Hrvatski dužnosnici svjesno su uklonili ili sakrili navedene dokumente, a na to ukazuje nedostatak velikog broja tih dokumenata, zaključak je tužbe koju potpisuje glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Tužiteljstvo je od studenog 2006. pokušavalo steći uvid u središnji vojni arhiv ministarstva obrane, kako bi došlo do navedene dokumentacije te je podnijelo i navelo sve kontakte, razgovore i komunikaciju ostvarenu s hrvatskom stranom.

U tužbi je navedeno kako su dokumenti skrivani još prije 12 godina u slučaju Blaškić te kako su neke osobe koje su tada bile zadužene za skrivanje tih dokumenata sada uključene u njihovo traženje. Među njima se nalazi i osoba koja je za vrijeme Oluje odgovarala direktno Markaču. Iako je Hrvatska provela potragu za tim dokumentima, relativno mali broj ih je i pronađen, što je kod tužiteljstva ostavilo dojam o ponovnom skrivanju ili uklanjanju tih dokumenata.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više