HDZ će kaznu za pljačku našeg novca platiti našim novcem

Foto: FaH

HDZ je pravomoćno osuđen za pljačku države u aferi Fimi media, zbog čega treba platiti milijune kuna kazne, odlučio je jučer Vrhovni sud.

>> Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu, HDZ osuđen za Fimi mediju

Vrhovni sud je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud: Plaćanje izrečene kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju HDZ-a

HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14.6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. 

Dakle, HDZ Republici Hrvatskoj u proračun treba uplatiti 18.1 milijun kuna.

Za kaznu HDZ-u Vrhovni sud je ocijenio da je riječ o vodećoj parlamentarnoj stranci koja zbog većeg broja članova, ali i broja zastupnika ima značajne prihode.

"Stoga plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju pravne osobe te će se postići svrha kažnjavanja", zaključio je najviši sud u pravomoćnoj presudi.

Plenković: Postupit ćemo po presudi Vrhovnog suda i uplatiti novac u državni proračun

Ubrzo nakon objave odluke Vrhovnog suda pred novinare je stao aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i objavio da će stranka uplatiti presuđenu kaznu u proračun.

>> HDZ osuđen za korupciju. Plenković: HDZ poštuje presudu, platit ćemo kaznu

"HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnoga suda. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu, tj. novčani iznos u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćamo donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku", rekao je jučer Plenković u središnjici HDZ-a.

No, prema njegovom izračunu, HDZ bi u proračun trebao uplatiti oko 14.5 milijuna kuna jer je dio novca već uplaćen.

Objašnjenje se nalazi u presudi Vrhovnog suda, u kojoj piše da HDZ od utvrđene štete za proračun od 14.609.497,07 kuna u roku od 15 dana mora uplatiti 10.359.497,07 kuna. "Preostali dio iznosa od 2 milijuna kuna i 300.000 eura, koji je prethodno privremeno oduzet i deponiran na bankovnim računima, uplatit će se u korist državnog proračuna, na način utvrđen izrijekom prvostupanjske presude", navodi Vrhovni sud.

Dakle, HDZ, kada se sve zbroji i oduzme, u proračun treba uplatiti 3.5 milijuna kuna kazne i 10.4 milijuna kuna odštete, što je sveukupno nešto manje od 14 milijuna kuna.

"Poštujemo sud, presudu, uplatit ćemo iznos u proračun", rekao je Plenković i dodao da neće biti reperkusija na financije stranke.

Doista, neće ih biti, na to je pazio i Vrhovni sud u svojoj presudi, kako smo već citirali.

Građani financiraju rad političkih stranaka

No, kada Plenković kaže da će HDZ platiti kaznu državi, to zapravo znači da će HDZ novcem građana, koji financiraju rad političkih stranaka, platiti kaznu. 

"Sredstva za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske, u iznosu od 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna", navodi se u članku 5 Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Prema službenim podacima, HDZ je u prošloj godini uprihodio gotovo 61 milijun kuna, a potrošio 54.1 milijun. Većinu prihoda (45.6 milijuna) ostvario je iz državnog i lokalnih proračuna, na temelju broja saborskih zastupnika i lokalnih vijećnika.

Znatnu stavku u ukupnim prihodima (12.7 posto) čine članarine, od kojih je prikupljeno 7.7 milijuna kuna, no to je gotovo 900 tisuća manje nego godinu prije, a u stranci to povezuju s pandemijom covida-19. Donacije su pak na razini od 4.9 milijuna kuna.

Kruženje HDZ-a u Hrvatskoj

Drugim riječima, HDZ oko tri četvrtine svojih prihoda dobiva iz državnog proračuna, koji se puni porezima koje svi plaćamo, ponajviše PDV-om. Sada će HDZ naš novac iskoristiti da plati kaznu za to što nas je pljačkao.

Možda bi se to moglo opisati kao kruženje HDZ-a u Hrvatskoj, koja je ustrojena tako da bude bankomat vječno vladajuće stranke.

>> Sada je službeno: HDZ je opljačkao državu

Stvari tako u Hrvatskoj, kojom vlada HDZ i koju po pravomoćnoj presudi pljačka HDZ, dolaze do razine apsurda u stilu Balkanskog špijuna i poznate replike: "Đuro će ti oprostiti što te tukao."

Pročitajte više