HDZ-ov Kovač: Sastav vlade potkraj idućeg tjedna, MOST ima svoje prijedloge, mi svoje

Screenshot: HRT

"O RASPODJELI ministarstava u novoj vladi još se pregovara s Mostom, što će na kraju biti i koji ljudi će činiti vladu znat će se potkraj idućeg tjedna. Sada ne mogu i ne želim reći", rekao je HDZ-ov Miro Kovač u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

U emisiji je gostovala i Anka Mrak Taritaš koja je novoj vladi poručila da odmah krene u promjene ako želi smanjivati broj ministarstaava te da ne treba čekati pola godine.

"Treba se što prije dogovoriti. Ako treba smanjiti broj ministarstava onda treba to odmah napraviti", smatra Taritaš.

Kovač je podsjetio da je Domoljubna koalicija u ponedjeljak dala kolegama iz Mosta prijedlog ustroja Vlade.

"Imali smo dva ministarstva manje i prezentaciju kako smanjiti broj agencija. U utorak je donijeta odluka da će se krenuti s postojećim ustrojem vlade, a u šest mjeseci će se još analizirati što se treba napraviti. Trebamo biti brzi i uspješni u reformama. Mi imamo svoje prijedloge, a Most svoje. Mandatar Orešković imat će mogućnost odabrati najbolje ljude od onih koji su ponuđeni. Pustimo vremena pregovaračima da do kraja idućeg tjedna formiraju vladu", rekao je Kovač.

"Manjine u Hrvatskoj imaju više prava od manjina u drugim zemljama EU"

Dodaje kako razgovori s predstavnicima nacionalnih manjina još traju, no podsjetio i kako su potporu Željku Reineru za predsjednika Hrvatskog sabora dala tri pripadnika nacinalnih manjina. Naglašava kako Hrvatska nije bila dovoljno vješta u reklamiranju sebe na europskoj razini jer pripadnicima nacionalnih manjina daje mnogo više prava nego što ih daju druge države u EU.

"Sva razvijena društva imaju dva temeljna zadatka – biti u stanju servisirati svoje dugove kako bi bile kamatne stope što niže te biti kvalitetean i toliko atraktivan da dobijemo što više investicija. Ako ne budemo dovoljno atraktivni nastavit ćemo sa stagnacijom", rekao je Kovač.

Mrak Taritaš bila je tajanstvena na pitanje hoće li podržati u Saboru novu vladu, rekavši da treba vidjeti koja je to vlada.

Pročitajte više