HDZ-ovo vodstvo o pripremama za lokalne izbore

PREMIJER Ivo Sanader rekao je da su danas imali konzultacije u Vladi oko datuma raspisivanja lokalnih izbora te da je najizgledniji datum njihova raspisivanja idući četvrtak, 7. travnja.

Sanader je nakon večerašnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao da su ta stranačka tijela potvrdila punu opredijeljenost za načelo supsidijarnosti, odnosno da će stranačke organizacije na terenu imati punu autonomiju u sastavljanju izbornih lista i kreiranju predizbornih i postizbornih koalicija.

Dodao je da je na sjednici bilo riječi o sadržajnom dijelu HDZ-ovog izbornog programa te o čitavom nizu organizacijskih aktivnosti i da je formiran izborni stožer koji će koordinirati kampanju u dijelu koji je zajednički za cijelu Hrvatsku.

Na upit koje bi teme mogle biti ključne u kampanji za lokalne izbore Sanader je rekao da postoji više tema, spomenuvši pri tom izgradnju prometne infrastrukture.

Na izravan upit hoće li biti ukinuta odredba o "nula promila", Sanader je rekao da o tome još nije odlučeno, već da se čekaju statistički podaci kako se njezino uvođenje odrazilo na brojnost prometnih nezgoda, na smrtnost, broj ozlijeđenih i veličinu materijalnih šteta u prometu, u usporedbi s prošlom godinom.

Pratimo statistiku, očekujemo statističke podatke za ožujak i kada ih dobijemo onda ćemo odlučiti hoćemo li mijenjati tu odredbu, rekao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje kakvu će ulogu imati tvrdnje turističke djelatnosti da im šteti ta odredba, Sanader je rekao kako Vlada čvrsto stoji na stajalištu da ju je vrijedilo donijeti ukoliko je spasila ili može spasiti i jedan život. Mislim da su ljudski život iznad svega, a nakon toga profit, kazao je Sanader.

Upitan je li odlučeno o HDZ-ovom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika, Sanader je rekao da će o tome odlučivati HDZ-ov zagrebački odbor, a da će već u ponedjeljak biti održana konzultativna sjednica.

Komentirajući na traženje novinara činjenicu da su zastupnici SDSS danas u Hrvatskom saboru uskratili potporu Vladinom prijedlogu zakona o područjima općina županija i gradova, Sanader je rekao kako je sigurno da će Vlada na neki način reagirati.

"Oni koji podržavaju vladajuću većinu u Hrvatskom saboru očekuju da SDSS i HSLS glasuju za zakone koje Vlada predlaže. Ukoliko je bilo nedostatka u koordinaciji to ćemo još istražiti", rekao je.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je danas da je ta stranka uskratila svoju potporu tom Vladinom zakonskom prijedlogu zato što je Vlada prihvatila amandman, kojim bi se dio općine Bogdanovci s većinskim hrvatskim stanovništvom pripojio Vukovaru, a SDSS to tumači kao izborni inženjering.

Upitan može li se očekivati da će ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić napustiti Vladu, Sanader je rekao da će pričekati liječničku dijagnozu nakon ministrova odmora budući je zatražio poštedu, jer mu je bilo dijagnosticirano predinfarktno stanje.

Pročitajte više