Lažni profili hvale HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Splita: "Bravo, Vice!"

Foto: FAH/Facebook

KANDIDAT HDZ-a za gradonačelnika Splita Vice Mihanović ovih je dana u žestokoj predizbornoj kampanji te se svaki dan pojavljuje u drugom dijelu Splita, o čemu onda izvještavaju i lokalni mediji. 

Znakovito je da većina vijesti o Mihanovićevim predizbornim aktivnostima često nailazi na oduševljenje dijela komentatora tih vijesti na Facebooku, gdje se može pročitati kako "Vice jedini ima plan" i slične pohvalne poruke za splitskog HDZ-ovca, za kojega je Index, inače, otkrio da je plagirao svoj doktorski rad.

>> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Čini se da je za hvaljenje Mihanovića na Facebooku Slobodne Dalmacije, Dalmacija Newsa, Dalmatinskog portala i Dalmacije Danas zadužena skupina botova, kakve, primjerice, masovno u Srbiji koristi Aleksandar Vučić.

Što su botovi?

Botovi su zapravo lažni profili koji imaju zadatak hvaliti nekog političara ili napadati njegove kritičare te predstavljaju veliki problem u online komunikaciji. Oni lakovjerniji mogu pomisliti kako čitaju autentične stavove sugrađana, dok oni upućeniji u tematiku često odustaju od konstruktivne rasprave online jer znaju da je posao botova manipulirati i zagušiti komunikaciju.

Pregledali smo tako reakcije na nedavne objave o Mihanovićevim predizbornim aktivnostima koje su na svojim stranicama na Facebooku prenijela navedena četiri portala, utjecajni lokalni mediji u Splitu i okolici, te uočili neke postove koji su najvjerojatnije proizvod botova.

Ante Jozić nema prijatelja, ali zato obožava Vicu Mihanovića

Tu je, primjerice, stanoviti Ante Jozić, koji, inače, na Fejsu ima točno 0 prijatelja, koji ispod skoro svake vijesti o tome kako je Mihanović obišao lučice na Poljudu ili Stobreč napiše "Vice samo naprid! Jedini kandidat s pravim programom", "Bravo Vice! Konkretna riješenja za Split kao uvik!" ili "Samo prava riješenja! Samo naprid Vice" itd.

Ante Jozić nije jedini lažni profil na istom zadatku, ima tu još raznih josipa horvata, ivana marića, jozi antića, matea petrića i sličnih generičkih imena pod kojima se objavljuju beskrajne pohvale Mihanovićevoj pameti, dobronamjernosti, sposobnosti, planovima i programima.

U svakom slučaju, sve to pokazuje da neki političari bez botova do pozitivnih reakcija teško mogu doći.

Pročitajte više