Hebrang: HRT izvršio pritisak na novinarku da demantira tvrdnju o samoubojstvu oca

U SREDIŠTU pozornosti saborskih zastupnika i u današnjem je nastavku rasprave o izvješćima o radu HRT-a ostala prekjučerašnja emisija Latinica, koju su mnogi zastupnici na temelju medijskih napisa spominjali i u kontekstu samoubojstva branitelja iz Gline.

HDZ-ovac Andrija Hebrang HTV-ovo je vodstvo prozvao da je izvršilo pritisak na svoju novinarku Slađanu Bukovac da demantira informaciju da je njezina oca Ivana na samoubojstvo potaknula upravo Latinica, na temu "Tuđmanova ostavština".

Ustvrdio je da ima provjerene informacije da je direktorica HTV-ova programa Tanja Šimić "izvršila pritisak na novinarku da demantira tu informaciju ili će letjet s Televizije".

Na njegov je istup reagirao glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić, pozivajući zastupnike da se suzdrže od komentara dok se čitav slučaj ne istraži, odnosno dok se ne pokaže je li nacionalna televizija odgovorna za samoubojstvo branitelja.

"Htio bih najprije reći da nas poštovanje prema svakom mrtvom čovjeku, obvezuje toliko da pustimo njegovu roditelje i njegove prijatelje da ga na miru sahrane. Mi to nismo poštovali sinoć kad smo iskonstruirali priču o odgovornosti nas ovdje, i HRT-a, za smrt jednog čovjeka. Duboko žalim njegovu sudbinu i smrt, žalim u njemu čovjeka, žalim dragovoljca i borca za slobodnu Hrvatsku, žalim smrt oca djelatnice koju sam ja primio na posao. Upravo zato treba pričekati rezultate istrage" - rekao je Galić zastupnicima.


"Sačekajmo istinu, nemojmo ići tako brzo i koristiti smrt za obračune" - kazao je Galić, te dodao da će se o svemu razgovarati ako istraga pokaže da ima elemenata odgovornosti njegove (Galićeve) i njegovih suradnika.

Da se čitav slučaj istraži do kraja založio se i Pero Kovačević (HSP), zatraživši da se u slučaj uključi i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

"Ako su točne informacija o pritiscima na novinarku, riječ je o kaznenom djelu, o čemu se mora očitovati Državno odvjetništvo. Neka Bajić radi svoj posao" - poručio je Kovačević.

Rasprava poprimila tijek "političke hajke"

Većina oporbenih klubova odlučila je u nastavku rada da nadalje neće sudjelovati u raspravi o izvješćima Vijeća i Ravnateljstva HRT-a za 2004., jer smatraju da je rasprava poprimila tijek "političke hajke na glavnog ravnatelja i Programsko vijeće HRT-a".

"SDP dalje neće raspravljati, jer ne želimo sudjelovati u hajci na HTV. Ograđujemo se od rasprave u parlamentu i sotonizacije HTV-a" - kazala je Milanka Opačić (SDP), nakon desetominutne stanke, određene na zahtjev većine klubova.

Da HDZ želi smijeniti glavnog ravnatelja HRT-a Mirka Galića i Programsko vijeće smatra i Ivica Maštruko (HNS), koji je ocijenio da je jučerašnja i današnja rasprava o radu HRT-a neprimjerena i netolerantna te da pokazuje želju za smjenama na HRT-u.


"Ako se ta želja pretvori u namjeru, imat će to ozbiljne posljedice po hrvatski informativni prostor i šire" - rekao je Maštruko.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je rasprava u pitanje dovela minimalne standarde parlamentarizma.

"Imamo otvorena pitanja, ali i stabilnu situaciju" - ocijenio je Pupovac, upozoravajući da loša atmosfera u saboru "stvara okolnosti izvanrednog stanja na HTV-u".

Protiv ograničavanja rasprave je Miroslav Rožić (HSP), koji tvrdi da je dugotrajna i žestoka rasprava "proizvod dugotrajnog guranja problema pod tepih".

Kolege je optužio da se iz rasprave povlače zbog "autocenzure i medijskog reketa u ovom visokom domu".

HDZ-ovci su, pak, oštro odbijali tvrdnje da žele politički kontrolirati HTV.

"Neke se opcije ovdje, čini mi se, nisu makle od 45., pa svaku kritiku shvaćaju kao sječu glava i urotu" - kazala je Ana Lovrin (HDZ).

I njezina stranačka kolegice Marija Bajt je, u ime Kluba, kazala kako "HDZ odlučno odbacuje insinuacije da je riječ o hajkama, čistkama i odmicanju od teme".

Najavila je da će HDZ-ovi zastupnici voditi računa da se rasprava okonča u tolerantnom tonu.

Pročitajte više