Hebrang nakon lokalnih izbora preuzima HDZ?

ANDRIJA HEBRANG će zajedno s "barakašima" Đurom Pericom i Pericom Jurićem u slučaju izbornog fijaska HDZ-a na lokalnim izborima, preuzeti kormilo stranke s ciljem vraćanja poljuljalog ugleda i kredibiliteta HDZ-a.

Ta se tvrdnja iznosi u novom broju Nacionala koji, uzimajući u obzir posljednje događaje oko izopćenja Branimira Glavaša iz HDZ-a, predviđa da će bivši ministar zdravstva i jedan od osnivača HDZ-a Andrija Hebrang, uz potporu "barakaša" (osnivača HDZ-a) organizirati izvanredni sabor stranke na kojem će Sanader biti smijenjen.

Desno krilo HDZ-a, sastavljeno uglavnom od "barakaša" i njihovih simpatizera, smatra da je Sanader svojim vladanjem, odnosno dodvoravanjem Haagu i međunarodnoj zajednici, povrijedio nacionalni ponos. Kako piše Nacional, ljudi oko Hebranga nisu protiv ubrzanog ulaska Hrvtske u EU, međutim protive se metodama koje Sanader koristi, a koje su neprihvatljive za Hrvatsku i HDZ.

Da je tome tako svjedoči teza da je upravo Hebrang stajao iza Ivice Babića koji je glavni i odgovorni u organiziranju nedavnog štrajka hrvatskih liječnika. Hebrang je, navodno, čekao da ga Sanader zamoli da on pokuša spriječiti štrajk koji je prijetio paraliziranjem zdravstvenog sustava. Međutim, Sanader je odabrao drugu metodu te je pritisnuo sud koji je pak presudio da je štrajk nelegalan. Štrajk je ubrzo nakon odluke suda obustavljen, a Sanader je ojačao svoju političku poziciju.

Ivo Sanader i bez odbačenog Glavaša ima krhku većinu u Saboru, međutim, kako doznaje Nacional, Glavaš će uskoro oformiti vlastiti parlamentarni klub u Saboru, koji bi mogao HDZ-u "ukrasti" još tri glasa.

Dođe li do gubitka većine glasova u Saboru, Sanader će potporu morati potražiti među nezavisnim zastupnicima, čiji bi glas mogao previše koštati premijera.

Pročitajte više