Hebrang pozvao zastupnike da podrže odgodu primjene ekološko-ribolovne zone

POTPREDSJEDNIK Vlade Andrija Hebrang pozvao je danas u Saboru sve zastupnike da podrže odgodu primjene ribolovnoekološke zone, kako bi se, kaže, otklonile sve možebitne poteškoće u priključenju Hrvatske EU.

"Molim vas da podržite ovu odluku, da pokažemo zajedničku zrelost u trenucima povijesnih odluka. Takva pitanja moraju biti iznad naših političkih razmirica, to su pitanja od nacionalnog interesa", poručio je Hebrang zastupnicima.

Da su on i Vlada spremni za žestoke oporbene kritike predloženoj odgodi primjene ekološko-ribolovne zone za članice EU dok se ne potpiše ugovor o partnerstvu u ribarstvu, pokazao je uvodnim riječima - "Ugodna mi je dužnost i čast predstaviti ovu odluku".

Osvrčući se na vrijeme od donošenja odluke o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu u Saboru, početkom listopada prošle godine, Hebrang je rekao da je već tada Europska zajednica "s blagom kritikom" spominjala najavljeno širenje pravnog režima na Jadranu.

Iz Europske zajednice tada su stizale primjedbe da takva odluka nije prethodno usuglašena sa susjednim zemljama, zbog čega je, tvrdi, Sabor i odgodio primjenu zaštićene zone na godinu dana, kako bi se nastavili pregovori i pokušao postići dogovor sa susjedima.

Istaknuo je da je Hrvatska danas najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, zbog čega se Vlada, analizirajući sve poteškoće s kojima bi se Hrvatska mogla suočiti primjenom odluke, i odlučila na odgodu.

"Analizirali smo probleme i poteškoće koji bi Hrvatsku mogle prikazati kao nekooperativnu i nezrelu za pregovore, sve stvari koje bi mogle biti potencijalne poteškoće u pregovorima s EU, te odlučili ne napraviti ni jednu pogešku koja bi mogla biti povijesna", rekao je Hebrang.

U prilog takvoj odluci, kaže, idu i odluke Europske zajednice - preporuka iz mišljenja Europske komisije da Hrvatska uskladi odluku sa susjedima, Deklaracija Ministarske konferencije o održivom ribarstvu u sredozemnim morima, te prijedlog zajedničke ribarske politike zemalja EU.

Hebrang je upozorio na vremenski raskorak, na činjenicu da su pri kraju pregovori oko dobivanja statusa kandidata za EU i određivanje početka pregovora, ali da su tek u početnoj fazi pregovori oko ugovora o partnerstvu u ribarstvu.

Naglasio je da, osim ribolovno-ekološke zone, Vlada nije našla ni jednu drugu zapreku koja bi mogla stajati na putu Hrvatske prema EU, te da stoga logičnim smatra ovaj Vladin potez.

Pročitajte više