HHO: Plenarni skup HHO-a odlučit će o ostavci predsjednika Ivina bude li optužnica pravomoćna

HRVATSKI helsinški odbor oglasio se danas priopćenjem kako bi, piše u njemu, otklonio sve moguće dvojbe o tome hoće li HHO i gospodin Ivin postupiti kako su najavili u vrijeme izbora.

Naime, nakon četiri godine istrage Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Ivina, koji je tijekom izbora za predsjednika HHO-a izjavio kako će podnijeti ostavku na to mjesto bude li optužen, no nakon što je DO podiglo optužnicu izjavio je kako će ponuditi svoj mandat na raspolaganje postane li optužnica pravomoćna.

"U povodu najave Državnoga odvjetništva da je, nakon gotovo četiri godine istrage, sada podignulo optužnicu protiv gospodina Daniela Ivina, novoizabranoga predsjednika Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO-a), želimo otkloniti sve moguće dvojbe o tome hoće li HHO i gospodin Ivin postupiti kako su najavili u vrijeme izbora. Tako će, nakon službene dostupnosti optužnice koncem ovoga mjeseca, Izvršni odbor HHO-a (na svojoj sjednici 29. kolovoza) razmotriti sve relevantne činjenice i pronaći rješenje za djelovanje HHO-a do rješenja pitanja pravomoćnosti optužnice." - stoji u priopćenju udruge čiji je zadatak boriti se za ljudska prava.

"Bude li optužnica pravomoćna, sazvat će se Plenarni skup HHO-a, koji je, sukladno Statutu, jedini nadležan za izbor i promjene predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Izvršnoga odbora HHO-a, pa tako jedini može odlučiti i o ostavci predsjednika." - zaključuje se u priopćenju kojega su potpisali zamjenik predsjednika HHO-a Vlatko Silobrčić i izvršni direktor Srđan Dvornik.

Ivin Geotehniku oštetio za 390 tisuća kuna?

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Danijela Ivina zbog zloporabe položaja i ovlasti, potvrdio je za Index prije nekoliko dana zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Ivan Plevko. Ivin je navodno kao predsjednik Nadzornog odbora Geotehnike oštetio tu tvrtku za oko 390 tisuća kuna jer je stan od 83 četvorna metra u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu prodao bivšem predstojniku ureda Predsjednika Željku Dobranoviću za samo 133 tisuće kuna.

Kaznenu prijavu protiv Ivina i 57-godišnjeg Z.Š., 68-godišnjeg T.B. i 56-godišnjeg I.Š, koji se u optužnici navode kao članovi Uprave navedenog društva, a koji su, kako se također navodi u optužnici, prema zajedničkom dogovoru da Dobranoviću pribave nepripadnu materijalnu dobit u vidu kupoprodaje, prodali po znatno nižoj cijeni od tržišne cijene trosobni stan u Zagrebu, podnijela je Udruga malih dioničara.

Kako se također navodi u optužnici, nakon što je Dobranović zatražio od Ivina da mu proda navedeni stan, Z.Š., T.B. i I.Š. protivno odredbi čl. 40 Statuta imenovanog društva, bez suglasnosti Nadzornog odbora društva i bez javnog natječaja, neposrednom pogodbom, suglasili su se da Ivin sa Dobranovićem zaključi Ugovor o kupoprodaji navedenog stana, koji je zaključen 19. prosinca 2001.

A.H.
Foto: Novi list

Pročitajte više