HITAN SASTANAK VIJEĆA SIGURNOSTI UN-A O OBALI BJELOKOSTI

Vijeće sigurnosti UNa sazvalo je hitan sastanak o stanju u Obali Bjelokosti u subotu poslijepodne po newyorškom vremenu, na kojem bi na poticaj Francuske trebala jednoglasno biti usvojena rezolucija petnaest članica Vijeća, priopćeno je iz UNa.

Vijeće sigurnosti prvotno je predvidjelo konzultacije o Obali Bjelokosti za sljedeći utorak, ali je naglo pogoršanje situacije na licu mjesta u subotu potaklo izaslanstva da sazovu hitan sastanak, rekli su diplomatski izvori.

Francuski predsjednik Jacques Chirac zatražio je u subotu uništavanje "vojnih letjelica Obale Bjelokosti koje su zadnjih dana korištene u kršenju prekida vatre" u zemlji. Chirac je to zapovijedio nakon što je u napadu vojske Obale Bjelokosti na međunarodne mirovne snage u Bouakeu poginulo osam francuskih vojnika te jedan američki državljanin.

U napadu vladinih snaga Obale Bjelokosti na francuske pripadnike međunarodnih mirovnih snaga u Bouakeu ranjena su i 23 francuska vojnika.

Riječ je o najozbiljnijem incidentu usmjerenu protiv francuskih snaga od početka mirovne operacije u rujnu 2002. godine. Oko 4000 francuskih vojnika sudjeluje u tim snagama čija je uloga osiguravanje podrške snagama UN-a u Obali Bjelokosti.

(Hina) xbnš ydv

Pročitajte više