"Hitleru sam pred nosom bacao antifašističke letke"

GLUMAČKI velikan Josip Bobi Marotti je u današnjoj HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 posvećenoj Danu antifašističke borbe opisao niz anegdota vezanih uz svoju partizansku prošlost.

85-godišnji glumac, poznat po ulozi Mecene u popularnoj TV-seriji "U registraturi", kao i po tome što je posuđivao glas animiranim likovima Freda Kremenka i Gargamela u popularnim serijama "Obitelj Kremenko" i "Štrumpfovi", tijekom emisije se osvrtao i na svoju dugu i plodnu glumačku karijeru.

Ipak, najzanimljivije pitanje voditelja Aleksandra Stankovića je bilo vezano uz činjenicu da je Bobi Marotti jedan od rijetkih danas živućih građana Hrvatske koji se može pohvaliti da je uživo vidio njemačkog nacističkog vođu Adolfa Hitlera. To se zbilo nakon poraza i okupacije Kraljevine Jugoslavije 1941. godine, kada je Hitler došao u Marottijev rodni Maribor i izrekao svoje znamenite riječi "Učinite mi ovu zemlju Njemačkom".

Marotti je već tada bio član SKOJ-a, te je dobio zadatak da dolazak "dragog gosta" uveliča bacanjem stotinjak letaka antifašističkog sadržaja. Marotti kaže kako je imao sreću u tome što je za lokaciju dobio dio Maribora na desnoj obali Drave, a na lijevoj obali su se "skupili svi koji su podržavali naciste". Tako je "bio siguran da na svojoj strani neću imati problema".

Nakon rata se ispostavilo da je Marotti bio jedini koji je uspio baciti sve letke, a njegovi preživjeli drugovi su rekli da je imao sreće što je zbog toga izvukao živu glavu. Nakon što je ispričao tu anegdotu, oduševljeni Stanković mu je pružio ruku i čestitao na uspješno obavljenom anfifašističkom zadatku.

Marotti je potom opisao kako mu je obitelj bila među desetinama tisuća Slovenaca i drugih "nepoželjnih" građana koje je Treći Reich protjerao u Sloveniju i Bosnu, te da se uspio skrasiti u Zagrebu zahvaljujući tome što mu je otac poznavao Vladimira Nazora. Mladi je Marotti tamo, usprkos protivljenja majke, završio glumačku školu i odmah nakon diplome išao u partizane.

Odlazak u partizane je bio obilježen incidentom prilikom koga se mladi Marotti agresivno udvarao "lijepoj i zdravoj seljanki" za koju se kasnije ispostavilo da je Štefa Špiljak, supruga budućeg jugoslavenskog predsjednika Mike Špiljaka. Međutim, zbog toga Marotti nije imao problema, a on i Špiljak su ostali dobri prijatelji.

Marotti je priznao da se često prilikom svojih partizanskih dana bojao, a da mu je najgori dan bio kada su njegovu kolonu na Ličkoj Plješivici satima bombardirali njemački avioni tipa "Roda".

Odbijen zahtjev za saborskom mirovinom

Osim svojih partizanskih iskustava, Marotti je ispričao kako se jednom uspio izvući iz neugodne situacije koju je u poratnoj Jugoslaviji mogao izazvati kompliment upućen jedno zgodnoj mladoj dami na ulici. Na izjavu da bi "za nju izdao domovinu", i neugodno pitanje jednog "druga" što pod time misli, on je rekao da "bi kao Jose Marotti za tu damu rado izdao svoju domovinu Španjolsku".

Marotti je također spomenuo svoja dva mandata u Saboru SR Hrvatske, na temelju kojih je iza 1990. godine bez uspjeha tražio saborsku mirovinu. Također je spomenuo da Hrvatska, za razliku od njegove rodne Slovenije, ne priznaje mirovine dobitnicima AVNOJ-eve nagrade.

Osim jednog, Marotti je mislio sudjelovati u još jednom ratu, te rekao kako se zbog bolesti nije mogao pridružiti svom nekadašnjem ratnom drugu, kolegi i prijatelju Svenu Lasti koji se 1991. godine borio u Sunji. Umjesto toga je tek dva puta odigrao predstave za tamo stacioniran branitelje "i to u doba dok se još pucalo".

Pred kraj emisije je Marotti govorio kako je usprkos ogromnih problema sa zdravljem sačuvao životni optimizam, te da se nada kako će nastaviti glumiti barem do 2010. godine.

R.R.

Foto: Film.hr, arhiva

Pročitajte više