HNB: Bruto međunarodne pričuve porasle na rekordnu razinu

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

BRUTO međunarodne pričuve krajem rujna ove godine iznosile su 24.4 milijarde eura, što je njihova dosad najviša razina, a to je i za 300 milijuna eura ili 1.3 posto više nego u kolovozu, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Povećanje međunarodnih pričuva uglavnom je rezultat povećanja deviznog depozita države kod HNB-a zbog priljeva sredstava iz predujma Europske komisije na temelju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u visini od 818.4 milijuna eura, dok je u smjeru smanjenja pričuva djelovala niža razina ugovorenih repo poslova, pojašnjavaju iz HNB-a. 

Od početka godine bruto međunarodne pričuve porasle su za 5.4 milijardi eura ili 28.6 posto. 

Neto raspoložive pričuve ostale na istoj razini

Svi pokazatelji adekvatnosti bruto međunarodnih pričuva Hrvatske (odnos pričuva prema uvozu robe i usluga), prema kratkoročnom dugom (prema preostalom dospijeću) te monetarnim agregatima tako i nadalje upućuju na zaključak da su one dostatne za nesmetano vođenje monetarne politike središnje banke.

Neto raspoložive pričuve u rujnu su ostale na gotovo jednakoj razini kao i u kolovozu, na 19.5 milijardi eura, podaci su HNB-a. 
 

Pročitajte više