HND: Krajnje je vrijeme da Vlada objasni kako je Nino Pavić kupio Slobodnu Dalmaciju!

"PREMDA je od transakcije proteklo gotovo četiri godine, dokumenti na osnovu kojih je provedena prodaja Slobodne Dalmacije nikada nije javno predočena, što po našem mišljenju dokazuje podcjenjivački odnos vlasti prema građanima i izbjegavanje transparentnosti u njenom radu", stoji u otvorenom pismu Hrvatskog novinarskog društva premijerki Jadranki Kosor kao i predsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedranu Duvnjaku u kojem se traži hitna javna objava obvezujuće ponude i ugovora o prodaji Slobodne Dalmacije tvrtki Europapress holding (EPH).

Nema razloga za tajnu

Naime, HND smatra kako bi javna objava bila u interesu javnosti, zaposlenika Slobodne Dalmacije te, na koncu, svih korisnika državnog proračuna. Krovna novinarska organizacija napominje u pismu kako je Slobodna Dalmacija u trenutku prodaje bila u većinskom državnom vlasništvu pa ne postoje racionalni argumenti za tajnovitost procesa, niti se ona može obrazložiti poslovnom tajnom.

"Dapače, držimo da je Vlada dužna osigurati potpunu transparentnost upravo kod prodaje državne imovine", stoji u pismu kojeg potpisuje predsjednik Zdenko Duka dodajući kako je slučaj Slobodne Dalmacije posebno osjetljiv zbog "pljačkaške privatizacije koju su njeni zaposlenici prošli početkom devedesetih, ali i njenog velikog utjecaja na današnju medijsku sliku Hrvatske".

Ne zna se ispunjava li EPH obaveze? 

"Također, Vladi napominjemo da je dužna konstantno i cjelovito provjeravati ispunjenje obveza prihvaćenih u EPH-ovoj ponudi za kupnju Slobodne Dalmacije. Između ostalog, posebno naglašavamo financijsko konsolidiranje, obećana ulaganja u tvrtku te zadržavanje jednakog broja zaposlenih na rok od najmanje pet godina", naglašava se u pismu.

Podsjetimo, Ozren Matijašević, sindikalni predstavnik u Upravnom vijeću Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražio je od državnog odvjetništva da ispita poštuje li Europapress holding ugovor o kupovini Slobodne Dalmacije, s obzirom da je nakon kupovine udjela Adriatica.net prodao tvrtki Slobodna Dalmacija 25 posto udjela Adriatice, ali po dvostruko većoj cijeni.

Prijava DORH-u zbog Slobodne Dalmacije

To, smatra Matijašević, čak ima i obilježja kaznenog djela jer je predočeno kao ulaganje u Slobodnu Dalmaciju, a ostavlja dojam da je SD izvukla deblji kraj.

Pročitajte više