HND pozvao Vladu da ustroji učinkovit sustav komuniciranja s novinarima

IZVRŠNI odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) pozvao je danas "Vladu i njezina ministarstva da napokon ustroje učinkovit sustav komuniciranja s novinarima i time s javnošću".

U priopćenju, koje je potpisao potpredsjednik HND-a Zdenko Duka, navodi se da je, iako je od konstituiranja nove vlasti prošlo više od mjesec i pol dana sve više prigovora novinara da ne mogu dobiti prijeko potrebne pravodobne i jasne informacije iz ministarstava.

U razgovoru za Hinu Duka je, odgovarajući na pitanja je su li u vezi s tim u HND stigle pisane primjedbe novinara odgovorio da nisu.

"Nismo u HND-u zaprimili konkretne pisane primjedbe, već su one usmene naravi, no takvih, usmene naravi ima puno", rekao je.

Odgovorio je da o tom problemu nisu razgovarali s vladinim glasnogovornikom Ratkom Mačekom, no da smatra kako je posao HND-a da upozori na probleme u komunikaciji novinara s tijelima državne uprave.

HND u priopćenju navodi da se ""može stoga činiti da vlastima i odgovara upravo takvo stanje u kojima nitko ne daje i ne odgovara za istinite, a brze informacije. Nedopustivo je da, pojednostavljeno, predsjednik Vlade Ivo Sanader bude i njezin jedini glasnogovornik, navodi HND u priopćenju i dodaje da novinari imaju zakonska prava da od nadležnih na vrijeme dobiju sve javnosti potrebne informacije

Ističući da u HND-u shvaćaju početno nesnalaženje, Duka je u razgovoru ponovio kako je protekao dobar dio vremena nakon konstituiranja nove vlasti, a da se u rješavanju tog problema nije ništa napravilo.

"I za bivše se vlasti čekao odgovor na pisane upite novinara, što je nedopustivo, a sada se do informacija dolazi još i teže", ustvrdio je.

Rekao je kao postoje i primjeri nejednakog tretmana medija od predstavnika izvršne vlasti. Kao primjer naveo je da pojedini kolege, ne navodeći koji, "u Ministarstvu zdravstva nisu dobiti nikakve informacije, a da u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti informacije mogu dobiti isključivo od ministrice Jadranke Kosor.

Pročitajte više