Hoće li El Chapo platiti Trumpov zid?

Foto: EPA

AMERIČKI senator Ted Cruz predložio je prilično neobično rješenje za financiranje zida na granici s Meksikom, na kojem inzistira predsjednik Donald Trump - natjerati upravo osuđenog narkobosa El Chapa da plati zid.

Republikanski senator iz Teksasa je svoj Zakon o osiguranju legalnog prikupljanja skrivene imovine za uvođenje reda, poznatiji po akronimu EL CHAPO Act, prvi put predložio još 2017., a zatim ga je ponovo uveo u kongresnu proceduru u utorak. Cilj zakona je preusmjeriti zaplijenjene milijarde dolara narkokartela u jačanje sigurnosti na granici, piše Washington Post.

>> El Chapo cmizdrio pred američkim agentima, pogledajte snimku

Ako ovaj zakon prođe, omogućit će američkim vlastima da zaplijene sav novac pronađen u kriminalnoj istrazi meksičkog narkokartela Sinaloa, koji je Joaquín Guzmán El Chapo vodio od 1989. do 2015., kad je uhićen i naknadno izručen na suđenje u SAD. 

Ovo bi moglo biti rješenje koje nitko nije očekivao za politički sukob Trumpa, odnosno njegovih republikanaca, koji traže 5,7 milijardi dolara za zid, i demokrata koji drže većinu u Kongresu i ne žele mu odobriti zid. Trump je zbog ovog sukoba inicirao i djelomičnu blokadu savezne vlade, računajući da će demokrati popustiti kako bi se vlada odblokirala. Iako je blokada trajala 35 dana, dulje nego ikad, Trump je na kraju bio taj koji je popustio i ponovno otvorio vladu a da nije dobio tražene milijarde za zid.

I Trump je u međuvremenu pozdravio Cruzov prijedlog, nazivajući ga "zanimljivom idejom" u srijedu. "Sve što Ted napravi je zanimljivo. Dakle, ovo je zasigurno zanimljiva (ideja)", odgovorio je Trump na pitanje novinarima.

>> Kongres Trumpu daje 1,3 milijarde dolara za izgradnju zida. On traži 6 milijardi

>> Trump može napraviti zid ako to baš želi, ali to nije nimalo jednostavno

Podsjetimo, Trump je prvo u svojoj predizbornoj kampanji, a i na početku mandata, inzistirao da će, koliko god to paradoksalno zvučalo, sam Meksiko platiti zid kojim bi se SAD ogradio od njega. No kad su i stari i novi predsjednik Meksika jasno i javno dali do znanja da tako nešto ne dolazi u obzir, Trump je bio prisiljen tražiti novac za zid od američkih poreznih obveznika. U međuvremenu su republikanci i demokrati postigli načelni dogovor o proračunu kojem je cilj spriječiti novu blokadu vlade. Njime se predviđaju 1,3 milijarde dolara za zid na granici, ali to je daleko od gotovo 6 milijardi dolara koje traži Trump, zbog čega je izjavio da je "iznimno nezadovoljan onim što su nam demokrati predložili". Još uvijek nije rekao hoće li zaista potpisati proračun izglasan u Kongresu ili će izazvati novu blokadu.

"Američki pravni sustav pobijedio je danas osudom Joaquína Guzmána Loere, aka El Chapa, u svih 10 točaka optužnice. Američki tužitelji traže 14 milijardi dolara u profitima od droge i druga sredstva od El Chapa, koja bi trebala otići na financiranje zida kako bismo osigurali granicu", napisao je Cruz u tvitu na dan presude El Chapu.

"Četrnaest milijardi dolara znatno će pomoći u osiguravanju naše južne granice i spriječiti ilegalni tok oružja, droge i ljudi. Koristeći svu kriminalno stečenu imovinu El Chapa i drugih ubilačkih narkobosova, možemo smanjiti cijenu osiguravanja svoje granice i ostvariti smisleni napredak u ostvarenju obećanja koja smo dali američkom narodu", rekao je Cruz na presici u siječnju. 

Premda je 14 milijardi daleko više od 5,7 milijardi koje Trump i republikanci traže - iako je Trump prethodno tražio oko 8 milijardi za zid - kritičari Cruzovog prijedloga upozoravaju da ovaj iznos neće pokriti sve troškove izgradnje zida s obzirom na to da je upitno hoće li se vlasti domoći cjelokupne Chapove imovine. 

Pročitajte više