Hodorkovski ostaje u zatvoru

SUD u Moskvi odbacio je u utorak zahtjev naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog za privremenim puštanjem na slobodu uz jamčevinu.

Presuda je objavljena na kraju, za javnost zatvorenog, saslušanja na kojem je Hodorkovski svjedočio video-vezom iz zatvora. Sud je odlučio da će bivši čelnik naftne kompanije Jukos ostati u zatvoru do završetka istrage o navodnoj pronevjeri i izbjegavanju plaćanja poreza.

Hodorkovski se smatra najbogatijim čovjekom u Rusiji s imovinom vrijednom osam milijardi dolara. Uhićen je 25. listopada pod optužbom za pronevjeru i neplaćanje poreza. Također je otvoreno financirao stranke koje se politički protive vladavini predsjednika Vladimira Putina.

Ured državnog tužitelja ranije je odlučno zatražio da Hodorkovski ostane u zatvoru do 30. prosinca i malo tko je očekivao, uključujući i njegove odvjetnike, da će biti pušten uz jamčevinu.

No Robert Amsterdam, jedan od odvjetnika zatočenog naftnog magnata, u Oslu je izjavio da "prema ruskom Kaznenom zakonu, nema nikakvog razloga da se Hodorkovskog drži u pritvoru". Njegov cijeli odvjetnički tim zatražio je da cijeli slučaj prati tim stranih promatrača, predviđajući da će slučaj na kraju završiti na Europskom sudu za ljudska prava.

Mnogi analitičari smatraju da je Hodorkovski uhićen zbog zabrinutosti Kremlja njegovim političkim ambicijama. Uhićenje je ujedno zabrinulo mnoge ulagače i izazvalo bojazan od većeg državnog upletanja u poslovanje. Nakon uhićenja Hodorkovskog, državno tužiteljstvo je zamrznulo 40 posto dionica Jukosa koje pripadaju spomenutom tajkunu i njegovim bliskim suradnicima. Očekuje se da će odvjetnici Hodorkovskog uložiti zasebnu žalbu zbog te odluke.

Pročitajte više