Holbrooke za "Dnevni Avaz" o situaciji na jugo-istoku Europe

TVORAC Daytonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini Richard Holbrooke najavio je kako je pripravan ponovo se angažirati u američkoj diplomaciji ukoliko kandidat Demokratske stranke pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom te da bi u tom slučaju Balkan opet učinio vrhunskim prioritetom američke vanjske politike.

"Ukoliko mi se ponudi prilika biti u službi administracije na bilo kojoj poziciji učinit ću Balkan glavnim prioritetom. Ne mogu govoriti o detaljima, no to kanim učiniti", kazao je Holbrooke u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Bivši američki mirovni posrednik za Balkan otvoreno je kazao kako konačno rješenje stanja u ovoj regiji "podrazumijeva i proglašenje Kosova neovisnom državom" jer su Srbi "izgubili Kosovo".

"Srbi u Beogradu moraju se suočiti s realnošću i izabrati ili Kosovo ili Europu", izričit je Holbrooke dodajući kako je odvajanje Crne Gore od Srbije također sasvim izvjesno.

Izaberu li pak Srbi Kosovo izgubit će i to ali i Europu, a ako pak izaberu Europu onda će cijeli Balkan s vremenom ući u Europsku uniju uključujući BiH, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Albaniju i Hrvatsku, smatra bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima.

Holbrooke drži "smiješnima" zahtjeve nekih političara u Srbiji da se gubitak Kosova kompenzira nekim drugim teritorijem jer je sadašnja situacija, kako je kazao, rezultat isključivo njihovih grešaka kao i činjenice da su izgubili četiri rata koja su sami započeli.

"Proces raspada (Jugoslavije) bit će završen kada bude nastalo sedam država, a SAD i EU trebaju zajedno raditi na mirnoj provedbi tog cilja", izjavio je Holbrooke.

Komentirajući stanje u BiH, on je ocijenio da učvršćenje mira neće biti okončano dok se ne uhite Radovan Karadžić i Ratko Mladić, te kazao da je stoga nedopustivo u ovom ternutku razmišljati o povlačenju američkih vojnika iz te zemlje.

On je također za "Dnevni avaz" ponovio raniju ocjenu o Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) kao "mafijaškoj organizaciji" koju je trebalo zabraniti još 1996. godine.

(Hina) xrm ynab

Pročitajte više