Holivudski predmeti na dražbi uoči Blagdana

TRAŽITE blagdanski dar za nekoga tko ima sve i ma koliko se trudili, ništa se ne čini kao prava stvar?

Od četvrtka je na prodaji "Crna ljepotica", limuzina iz TV serije "Zeleni obad" iz 1966. Prodaje je holivudska dražbovna kuća Profiles in History.

Nudi se samo jedan automobil, a moći će se dobiti za 200 do 300 tisuća dolara.

Auto vam je preskup? Bez brige. Na dražbi su i filmski plakati, odjeća i rekviziti, a cijene su od stotinu do nekoliko tisuća dolara.

"Kupujete li za nekoga tko ima sve, to je baš cool stvar", kaže Joseph Maddalena, glavni direktor te aukcijske kuće iz Los Angelesa.

Skupljanje starih holivudskih uspomena sve je popularnije. Na dražbi održanoj ovoga ljeta u Hollywoodu zarađeno je 1,3 milijuna dolara, 30 posto više od jednoga milijuna koliko je Maddalena očekivao. Kupci su bili iz Sjeverne i Južne Amerike, Europe i Azije.

Zajedno s "Crnom ljepoticom" koju je u seriji vozila zvijezda kung-fu filmova Bruce Lee, Profiles in History od četvrtka nudi i crnu kacigu Dartha Vadera te njegovu masku i štitnik za rame iz filma "Ratovi zvijezda: Imperij uzvraća udarac".

Maddalena procjenjuje da bi ti predmeti mogli "otići" za 40 do 60 tisuća dolara, ali cijena bi mogla biti i viša jer uz njih ide i pismo autora Georgea Lucasa koje jamči autentičnost.

"Nadam se da će postići cijenu višu i od 150 tisuća dolara", rekao je Maddalena.

Za muškarca kojemu u garderobi nedostaje samo odijelo predobro da bi ga odbio, u prodaji je Armanijev smoking koji je 1987. kao gangster Al Capone nosio Robert De Niro u "Nepomirljivima". Očekuje se da će zaraditi dvije do tri tisuće dolara. Za sedam do devet tisuća nudi se i sako u kojem je Al Pacino nastupio u "Kumu II".

Plakat za horor film "The Creature Walks Among Us" iz 1956. mogao bi zaraditi stotinu do dvije stotine dolara, a sačmarica iz koje je Arnold Schwarzenegger pucao u "Terminatoru 2: Sudnji dan" nudi se za osam do deset tisuća.

No Arniejevi poklonici moraju se požuriti. Krene li mu loše na novome poslu guvernera Kalifornije, možda je Arnie poželi ponovno uzeti.

Pročitajte više