Hrvatska glazbena mladež priređuje udaraljkaški koncert

HRVATSKA glazbena mladež (HGM) priredit 23. veljače u Zagrebu, četvrtu godinu zaredom, udaraljkaški koncert.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga nastupit će Udaraljkaški orkestar HGM Bing-Bang pod umjetničkim vodstvom Igora Lešnika, profesora zagrebačke Muzičke akademije.

Taj veliki udaraljkaški ansambl sastavljen je od ponajboljih mladih hrvatskih udaraljkaša, dobitnika prvih nagrada državnog natjecanja. Oni se u različitim kombinacijama predstavljaju i kao solisti. Ansambl redovito ugošćuje i soliste drugih glazbala, a ovaj puta Željku Caparin na glasoviru te trombonistu Zlatka Strčića i Dalibora Kasunića.

Program je odabran s naglaskom na klavijaturnim udaraljkama, a posebna su zanimljivost, kako je izvijestio HGM, dvije svjetske praizvedbe na kraju koncertnog rasporeda. ´The Temple of Blue Dwarfs´ Igora Lešnika bavi se poznatom pričom o Snjeguljici, dok je koncertni komad za tablu i udaraljke Dernker Bitch nastao, kao uostalom i MacDonaldova skladba ´Gdtretr´, na osnovi jedne od znanstveno-fantastičnih novela samog skladatelja.

Poseban gost dolazi iz Sjedinjenih Država, solist na koncertu Payton MacDonald renomirani je glazbenik, kompozitor, pedagog i glazbeni kritičar s Univerziteta Wisconsin, Oshkosh.

Nastupa s profesionalnom grupom nove glazbe ´Alarm Will Sound´, te nastupa i vodi ansambl limenih glazbala pri Univezitetu Wisconsin.

Udaraljke je studirao na Univezitetu Michigan kod Michaela Udowa i Julie Spencer. Payton MacDonald redovito piše kao glazbeni kritičar za American Record Guide.

Pročitajte više