Hrvatska matica iseljenika predstavila internet stranice

HRVATSKA matica iseljenika (HMI) predstavila je danas obnovljene internet stranice putem kojih bi trebala intenzivirati komunikaciju s hrvatskim iseljenicima.

Nova internet stranica Hrvatske matice iseljenika dinamična je, likovno efektna i na svjetskoj razini, rekao je voditelj tog projekta Stjepo Martinović, najavivši da će stranice biti dovršene za nekoliko dana.

Na adresi www.matis.hr stavit će se tekstovi o HMI, o zakonodavnom položaju naših iseljenika, o putovanjima i projektima Matice te forum otvoren za aktualne iseljeničke teme.

Među ostalim, na stranicama će se predstaviti Nacionalni muzej hrvatske dijaspore (koji bi se trebao otvoriti 2007.), a moći će se pročitati Hrvatski iseljenički zbornik i mjesečnik "Matica".

Stjepo Martinović, urednik "Matice", najavio je da će se oko 1500 primjeraka tog mjesečnika u siječnju moći kupiti i na osamdesetak prodajnih mjesta u Hrvatskoj te će se tekstovi u njemu, uz engleski, prevoditi i na španjolski jezik.

Za iduću godinu Matica planira brojne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu. Među ostalim, obilježit će 110. obljetnicu Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade, organizirati Dane hrvatskog pučkog teatra, Festival hrvatskih folklornih skupina iz Zapadne Europe te Dane hrvatskog filma u zemljama Beneluxa, kazališne predstave za djecu u Austriji i Švicarskoj, koncerte korizmenih napjeva u Rumunjskoj.

HMI (utemeljena 1951.) priređuje kulturne, prosvjetne, sportske, nakladničke i informativne programe za hrvatsko iseljeništvo, a s ciljem očuvanja i razvitka hrvatskog kulturnog identiteta naših ljudi u domicilnim zemljama.

Pročitajte više