Hrvatska među 20 najglobaliziranijih država svijeta

HRVATSKA je po izvješću političkog magazina Foreign Policy i konzultantske tvrtke A. T. Kearney među dvadeset najglobaliziranijih zemalja svijeta, odnosno 16. među 62 zemlje obuhvaćene istraživanjem indeksa globalizacije, prenijela je agencija PR Newswire.

Hrvatska je po istraživanju stupnja globalne integriranosti zauzela 16. mjesto, te se našla ispred Izraela, Francuske, Malezije i Slovenije koja je zauzela 20. mjesto. Prema izvješću naslovljenom "Indeks globalizacije", najglobaliziranija zemlja svijeta je Singapur, iza kojeg slijede Irska, Švicarska, Sjedinjene Države i Nizozemska.

Izvješće "Indeks globalizacije" objavljeno je u travnju 2005. godine, a temelji se na podacima iz 2003. godine.

Indeks globalizacije koji se koristi u istraživanju političkog magazina Foreign Policy i tvrtke A.T. Kearney prva je sveobuhvatna mjera utvrđivanja globalizacije i njenog utjecaja, a mjeri gospodarsku, političku, tehnološku i osobnu integriranost u 62 zemlje čiji je sveukupni bruto domaći proizvod (BDP) 85 posto svjetskog proizvoda, a stanovništvo obuhvaća 85 posto stanovništva svijeta.

Gospodarska globalna integriranost država mjeri se na osnovu podataka o trgovinskoj razmjeni i izravnim stranim ulaganjima. Tehnološka povezanost utvrđuje se na osnovu broja korisnika interneta, internet providera i servera po stanovniku, dok se globalna politička uključenost mjeri članstvima u međunarodnim organizacijama, brojem međunarodnih sporazuma, te doprinosima pojedine države UN-ovim misijama.

Osobni odnosi, odnosno veze pojedinaca, utvrđuju se na osnovu podataka o turizmu i putovanjima, međunarodnom telefonskom prometu, te prekograničnom prometu uključujući i financijske pošiljke.

U izvješću je istražena i povezanost između globalne integriranosti država i njihovih razina političkih sloboda, obrazovanja, pretpostavljene korumpiranosti i izloženosti terorizmu.

U 2003., ocjenjuje se u izvješću, proces globalizacije nije posustao unatoč novih globalnih napetosti nastalih uslijed rata u Iraku, neuspjeha pregovora WTO-a u Cancunu i epidemije SARS-a, te je globalna trgovinska razmjena porasla za više od 5 posto dok je pomoć za razvoj dostigla rekordan iznos.

Singapur je u najnovijem istraživanju s vrha najglobaliziranijih zemalja istisnuo Irsku zahvaljujući većem političkom angažmanu i međunarodnim trgovinskim vezama. Financijska izdvajanja Singapura za UN-ove mirovne misije u 2003. godini povećala su se za 41 posto, a postao je i prva azijska zemlja koje je potpisala bilateralni trgovinski sporazum sa SAD-om.

U Europi je u zemljama koje bi mogle postati buduće članice Europske unije, što uključuje Hrvatsku, Rumunjsku i Ukrajinu, navodi u izvješću, zabilježen porast izravnih stranih ulaganja te je u Hrvatskoj u 2003. godini zabilježen porast za više od 50 posto. U te tri zemlje trgovinska se razmjena povećala između 26 i 36 posto, dok su u zemljama čiji se ulazak u EU očekivao 2004., poput Češke, Slovačke i Slovenije izravna strana ulaganja znatno pala uslijed toga što je njihova konkurentnost u cijenama počela padati.

Među prvih petnaest zemalja po stupnju globaliziranosti nalaze se sve skandinavske zemlje, Kanada, Australija i Novi Zeland, Austrija je na 9. mjestu, Velika Britanija na 12., a Češka na 15.

Pročitajte više