Hrvatska s Poljskom i Mađarskom protiv LGBT prava u Europskoj uniji

Screenshot HRT

INDEX neslužbeno doznaje iz Bruxellesa da je Hrvatska odbila podržati non paper o LGBT pravima u Europskoj uniji koji je inicirala Malta i koji su podržale dvije trećine članica Unije. 

Taj dokument je nastao kao reakcija liberalnijih članica EU-a na prigovaranje Mađarske i Poljske što se u dokumentu koji su trebali podržati svi ministri socijalnih pitanja EU-a spominjalo ''LGBTIQ osobe'' i ''rodnu ravnopravnost'', nakon čega su austrijski diplomati promijenili tekst i izbacili te pojmove. Austrija trenutno predsjeda Europskom unijom te objašnjenje njihovih diplomata glasi da su revidirali dokument kako bi postigli konsenzus svih članica, piše portal Politico.

Hrvatska nije podržala non paper Malte

No zemlje Beneluksa i Malta su bijesne zbog tog poteza Austrijanaca te tvrde da je to još jedan primjer kako se popušta zagovornicima neliberalne demokracije i članicama EU-a koje zatiru prava LGBTIQ građana.

Zbog toga je Malta plasirala non paper u kojemu se od ove i sljedeće Europske komisije traži izrada LGBT strategije za Europsku uniju, koja bi sadržavala niz konkretnih mjera u borbi protiv diskriminacije LGBT ljudi. Taj non paper su podržale dvije trećine članica EU-a, ali među njima nije Hrvatska, koja se tako našla u društvu Poljske i Mađarske kao država kojoj nije stalo do LGBT prava.

Šutnja iz ministarstva Nade Murganić

Sve to se odvijalo u pozadini sastanka ministara socijalne politike članica Europske unije, no ne znamo je li na njemu sudjelovala i ministrica Nada Murganić. 

Index je još jučer uputio upit njenom ministarstvu u vezi s tim je li ministrica bila na tom sastanku i, ako nije, tko je predstavljao Hrvatsku, te zašto Hrvatska nije podržala non paper koji je predložila Malta. Odgovor unatoč jutrošnjem podsjećanju na upit još nismo dobili, a objavit ćemo ga ako se Murganićkino ministarstvo udostoji odgovoriti.

Zanimljivo je da se sve to odigrava u isto vrijeme u kojemu se u Hrvatskoj raspravlja o Murganićkinom diskriminatornom zakonu o udomiteljstvu, prema kojemu se istospolnim parovima onemogućava udomljavanje djece. Čini se da vlada Andreja Plenkovića istu homofobnu politiku zastupa i u Europskoj uniji, svrstavajući se tako protiv dvije trećine članica, a na stranu neliberalnih demokracija poput Mađarske i Poljske.
 

Pročitajte više