Hrvatska turistička sezona ovisi o last-minute aranžmanima i domaćim turistima

"TURISTIČKA sezona će, kao i prošle godine, ovisiti prije svega o last-minute aranžmanima", rekao je na sjednici Vlade ministar turizma Damir Bajs. Vlada je danas usvojila prijedlog njegova ministarstva za pripremu ovogodišnje turističke sezone, a obavljena je i analiza prošlogodišnje sezone.

Iako naši direktni konkurenti na turističkom tržištu turiste vabe jeftinijim (ili u slučaju Crne Gore bagatelnim) cijenama, Bajs je uvjeren da će Hrvatska ove godine postići dobre rezultate. U tome ga osporavaju katastrofalne turističke brojke iz siječnja u kojem je zabilježen pad broja turista za gotovo 20 posto s obzirom na prošlu godinu.

Očito je da se Bajs nada kako će sezonu spasiti domaći turisti, čijem se povratku na hrvatska ljetovališta ministar turizma nada. No, izgledno je da se u broju stranih turista može očekivati osjetni pad; zašto bi ljetovali u Hrvatskoj kad im, recimo, Crna Gora nudi za nekoliko puta manju cijenu (konkretno, desetodnevne aranžmane za 99 eura).

"Sezona neće biti laka", ističe Bajs koji tvrdi da je hrvatski turizam danas na razini iz 2008. godine. No, usprkos tome, u Vladi očekuju dobre turističke rezultate. Rekao je to i Božidar Kalmeta, koji je obećao da će prometna infrastruktura biti na visini zadatka i da neće biti gužve na trajektnim linijama. No, premijerku Kosor gužve ne brinu: "Ako bude gužve, to će samo značiti da su turisti stigli u neočekivano visokom broju".

Pročitajte više