Hrvatski centar P.E.N.-a o policijskom uhođenju novinara

Hrvatski centar P.E.N.a danas je priopćio kako najoštrije osuđuje ponašanje hrvatske politike i lakoću kojom se dopušta policijsko uhođenje novinara, njihovo zastrašivanje, pokušaj ograničavanja slobode riječi, slobode novinara i osnovnih građanskih sloboda.

Reagirajući na zahtjev šestero novinara (Vjesnik, Jutarnji list, Globus, Novi list i Feral Tribune) da se istraže tvrdnje da ih je prisluškivala tajna policija, predsjednik Hrvatskog centra P.E.N.-a Zvonko Maković ističe da je praksa nezakonita ugrožavanja slobode novinara, a to znači slobode informiranja i slobode riječi, neprimjerena civiliziranu društvu i potpuno strana europskoj zajednici u kojoj Hrvatska vidi svoje mjesto.

"Želimo vidjeti Hrvatsku što prije na pragu Europe, ondje gdje je deklarativno smješta i hrvatska politika. Međutim, da bismo se ondje stvarno primaknuli, nužno je mijenjati navike koje nose zadah davnih i opasnih vremena", ističe Maković.

Po njegovoj ocjeni očito loša hrvatska politika iz dana u dan doživljava kritike i upozorenja kako je neprihvatljiva europskim standardima.

"Mnogi su bili skloni povjerovati kako je Hrvatska zadnjih godina civilizacijski evoluirala, a da je vladajuća stranka odbacila navike prijašnjih vremena u kojima je sloboda govora bila reducirana, a novinari napadani uz kvalifikacije koje su podsjećale na totalitarne režime prošlog stoljeća", navodi Maković. Dodaje kako "najnoviji slučaj tih novinara pokazuje kako smo daleko od demokracije i kako ne zadovoljavamo kriterije koji bi nas priobližili zajednici europskih zemalja".

(Hina) pp,xbdj ymc

Pročitajte više