Hrvatski dokumentarni film "Bunarman" nagrađen na dva festivala

Dokumentarni film "Bunarman" redatelja Branka Ištvanića, snimljen u produkciji HRTa, nagrađen je na nedavno održanim međunarodnim filmskim festivalima u Italiji i Rumunjskoj, priopćeno je danas iz redakcije Dokumentarnog programa HRTa.

Specijalnom nagradom za najbolji film u kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Sieni, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Bukureštu dobio je nagradu za najbolju režiju.

Na HRT-u kažu kako su navedene nagrade još jedna potvrda da je hrvatski dokumentarni film cijenjen u svijetu, ističući da se, iako je nastao u vrlo maloj i skromnijoj televizijskoj produkciji od filmova koje financira Ministarstvo kulture, "Bunarman" našao u među pobjednicima većih kinematografija svijeta.

"Film je nastao kao proizvod koji se može izdvojiti od ukupne proizvodnje, ne samo kao autorski dokumentarac nego i po tome što pripada relevantnoj grani u našoj kinematografiji, isto kao i igrani film, te na taj način doprinosi hrvatskoj filmskoj kulturi", stoji u priopćenju.

Napominje se da je film "Bunarman" obišao desetak inozemnih festivala nakon nedavno održanih zagrebačkih Dana hrvatskog filma, kada je dobio nagradu za najbolju režiju i nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film.

(Hina) pp/tr ln

Pročitajte više