Hrvatski PEN za internacionalizaciju "slučaja Puljiz"

HRVATSKI centar PEN-a priopćio je danas da je već ostvaren dostatan broj elemenata za internacionalizaciju slučaja novinarke Helene Puljiz, koju je Protuobavještajna agencija (POA) pozvala na obavijesni razgovor.

Puljiz se sredinom listopada obratila Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, tvrdeći da ju je POA u početku prošlog mjeseca gotovo pet sati ispitivala o jednom od bivših suradnika predsjednika države i njezinu novinarskom radu.

PEN tvrdi da je Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi postupilo netransparentno prema javnosti, a osjetno je odugovlačilo s donošenjem i objavljivanjem zaključaka.

"Iako Vijeće nije uspjelo utvrditi istinu, jer se, navodno, priče Helene Puliz i agenata koji su je ispitivali razlikuju, iz toga se zaključka može zaključiti da su agenti POA-e ispitivali novinarku te da je na djelu bilo grubo upletanje tajnih služba u rad novinara", kaže se u priopćenju.

PEN izražava i svoj prosvjed protiv upletanja tajni služba u rad novinara, zamagljivanja podataka o slučajevima kršenja ljudskih prava, ograničavanja slobode izražavanja uz ometanje u novinarskom poslu i netransparentnosti rada Vijeća i saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u odnosu na medije i javnost.

Pročitajte više