Hrvatski Sabor današnje zasjedanje završio raspravom o radu trgovina nedjeljom

HRVATSKI Sabor današnje je zasjedanje završio raspravom o HSS-ovu prijedlogu izmjena Zakona o trgovini, kojemu je namjera iskorijeniti praksu kršenja prava trgovaca na slobodan dan.

U ime predlagatelja, Ljubica Lalić uvodno je rekla kako je praksa da jedni te isti trgovci rade baš svake nedjelje u Hrvatskoj vrlo rasprostranjena.

Lalić je navela da, po službenim podatcima, svake nedjelje radi 40, a po podatcima HSS-a čak 70 tisuća trgovaca.

HSS zato predlaže da se rad nedjeljom omogući isključivo trgovinama koje rade na manje od 200 četvornih metara površine i prodaju uglavnom prehrambene proizvode.

Nedjeljom bi, po predloženom, radila po jedna dežurna trgovina na 10.000 stanovnika.

Predloženi zakon podržali su klubovi SDP-a, HSLS-a i HIP-a, koji su jedini i sudjelovali u raspravi, a Dragica Zgrebec (Klub SDP-a) predložila je da po jedna trgovina dežura na svakih 5000 stanovnika, te da donošenje ovog zakona bude prvi korak u sređivanju stanja u drugim djelatnostima.

Zastupnici su danas razmotrili i Konačni prijedlog Zakona o računovodstvu, za koji je predlagatelj - Ministarstvo financija, zatražio skidanje oznake hitnosti, no Hrvatski sabor o tome, zbog nedostatka kvoruma, danas nije mogao odlučiti.

Hrvatski sabor će 37. sjednicu nastaviti sutra.

Pročitajte više