Hrvoje Vojković više nije predsjednik Uprave Croatia osiguranja

BIVŠEG HSLS-ovca Hrvoja Vojkovića danas je Nadzorni odbor na prijedlog Vlade smijenio s čela najveće hrvatske osiguravajuće kuće, Croatia osiguranja. Uz njega je, isto na zahtjev Vlade, iz Uprave smijenjen i Damir Mihanović. Novi predsjednik Uprave postat će Zdravko Zrinušić, koji je do sada bio zamjenik predsjednika Štedbanke.

Na to je mjesto Zrinušić postavljen na zahtjev Vlade. Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Croatia osiguranja Vojkovićevu smjenu su izglasali ministar Šuker, saborski zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang, Gzim Redžepi, Stjepan Kožić, Miljenko Boban i Miroslav Hrašćanec. Na sjednici su bili i smijenjeni Hrvoje Vojković i Damir Mihanović te Silvana Ivančić.

"Uspješnih šest godina"

Nakon što je smijenjen, Vojković je zahvalio Nadzornom odboru na suradnji te rekao kako sa zadovoljstvom ističe da je Croatia osiguranje u njegovih šest godina mandata uspješno poslovalo.

"U protekloj kriznoj 2009. godini ostvarili smo dobit od 97 milijuna kuna, što je porast od 41,7 posto u odnosu na 2008. godinu. Za moga mandata dobili smo i niz domaćih i međunarodnih gospodarskih priznanja; dvije Zlatne kune i jednu Kristalnu kunu, nagradu Euromoney za najbolje osiguravajuće društvo u središnjoj i istočnoj Europi, ostvarili kontinuirani rast dobiti, proširili poslovanje u regiji i lansirali preko 30 novih osigurateljnih proizvoda", kazao je Vojković te čestitao svome nasljedniku na izboru i zaželio mu puno uspjeha u radu. 

"Neophodne su sankcije protiv Vojkovića i Mihanovića"

Smjenu Vojkovića i Mihanovića je prošlog tjedna najavio ministar financija Ivan Šuker nakon što je Vojković izašao iz HSLS-a. Ministar Šuker tada je rekao kako su "sankcije" protiv Vojkovića i Mihanovića neophodne te objasnio kako sankcije znače smjenu. Nedugo nakon toga je Vlada sa sjednice poslala zahtjev za razrješenjem Vojkovića, a danas je ta priča završila.

"Zbog svega što se događa u Croatia osiguranju, neophodne su sankcije protiv Vojkovića i Mihanovića", kazao je prošlog tjedna ministar Šuker. Problemi za Vojkovića su počeli kada se posvađao s bivšim prijateljem i predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom te je nakon izlaska iz HSLS-a bilo jasno da se neće moći dugo održati na tadašnjoj poziciji predsjednika Uprave jedine velike tvrtke "iz stranačke kvote".

Branio se dobrim rezultatima

Nekoliko sati nakon ministarske najave o Vojkovićevoj smjeni, Croatia osiguranje je medijima poslalo poslovne rezultate za 2009. godinu u kojima je stajalo da su u prošloj godini ostvarili bruto dobit od 97 milijuna kuna. To je bilo povećanje dobiti od 41 posto u odnosu na godinu ranije. No, očito niti takav poslovni rezultat nije uspio Vojkovića zadržati na poziciji predsjednika Uprave, jer je politička volja bila neumoljiva.

Pročitajte više