HRW: Izvanredno stanje u Srbiji u neskladu s pravom

NEKA ograničenja nametnuta izvanrednim stanjem u Srbiji nakon atentata na premijera Zorana Đinđića mogla biti biti protivna međunarodnom pravu, upozorio je Human Rights Watch (HRW).

Srbijanska vlada trebala bi pažljivo opravdati svaku mjeru koju je poduzela u okviru izvanrednog stanja, piše HRW u pismu srbijanskom premijeru Zoranu Živkoviću, jer svako smanjivanje ljudskih prava mora biti ograničeno na trajanje prijeke potrebe zbog koje je poduzeto.

Srbija je uvela izvanredno stanje 12. ožujka odmah nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića. Vlasti još nisu uhitile počinitelje, ali su prema ovlastima izvanrednog stanja zatvorile oko tisuću ljudi.

"Srbijanska vlada tvrdi, a to i izgleda tako, da nadzire sigurnosno stanje. U takvim okolnostima vlada bi trebala razmotriti promjenu ili prestanak nekih mjera koje ograničavaju temeljna prava", rekla je Elizabeth Andersen, izvršna direktorica odjela za Europu i Aziju HRW-a.

Prema izvanrednom stanju policija može uhititi svakoga tko "ugrožava sigurnost drugih građana republike" do 30 dana, a da ne omogući pristup odvjetniku, članovima obitelji ili sudsko preispitivanje naredbe o zatvaranju. HRW kaže da je takvo zatvaranje bez sudskog nadzora razlog za zabrinutost posebice kada se imaju u vidu ponovljena izvješća o zlostavljanju u policijskom pritvoru u posljednje dvije godine.

Human Rights Watch pozvao je srbijansku vladu da razmotri ukidanje zabrane kontaktiranja između zatvorenika i njihovih odvjetnika i obitelji. Skupina za ljudska prava, čije je sjedište u New Yorku, također je predložila srbijanskoj vladi da svoje zatvore otvori za neovisne promatrače.

Human Rights Watch pozvao je u pismu srbijansku vladu i da osigura sudsku reviziju zatvaranja odmah nakon lišavanja slobode.

Podsjećajući na nedavnu izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova da će policija "likvidirati svakoga tko joj se bude opirao" u pokušaju da riješi Đinđićevo umorstvo, HRW u pismu premijeru Zoranu Živkoviću upozorava da je država obvezna poštivati pravo na život čak i u uvjetima izvanrednog stanja.

"Ako bi se primijenio, takav bi pristup išao preko strogih ograničenja smrtonosne uporabe vatrenog oružja policije prema međunarodnom pravu", kaže HRW.

Human Rights Watch je također pozvao srbijansku vladu da ukine zabranu medijima da izvješćuju o razlozima uvođenja izvanrednog stanja.

"Teško je uvidjeti zašto izvješćivanje o socijalnim i političkim okolnostima koje su vodile ubojstvu 12. ožujka i izvanrednom stanju mogu ometati istragu", rekla je Andersen. "Čak i u ovim teškim vremenima, sada možda najviše, vlasti moraju podržati ljudska prava i vladavinu zakona".

Pročitajte više