HSLS: INA na crpkama na autocesti sve derivate prodaje skuplje 13 lipa

HSLS-ovci, Dorica Nikolić i Željko Glavan izvijestili su danas da INA d. d. na svojim crpkama na autocestama za 13 lipa skuplje prodaje sve naftne derivate, te zatražili od Vlade i INA-e da objasne tu odluku.

Odluku o poskupljenju, od 25. kolovoza, potpisao je izvršni direktor INA-e, a ona se primjenjuje od 2. rujna, iznijeli su HSLS-ovci na današnjoj konferenciji za novinare.

Ta je informacija neslužbeno potvrđena u INA-i i čeka se službeno objašnjenje.

Vladu i Upravu INA-e HSLS-ovci pitaju i na temelju čega je INA tu odluku donijela, budući da nije najavljena promjena formule po kojoj se izračunavaju cijene naftnih derivata.

Također ih pozivaju da se izjasne na što će se trošiti sredstva od novog "nameta" na autocestama, a Vladu ponovo, da objavi ugovor o prodaji "zlatne dionice" Ine mađarskom MOL-u.

Budući da ne znamo što je u tom ugovoru, moguće je da se radi o pretarifiranju, kakvo je izveo HT nakon privatizacije, rekao je Glavan.

Podsjetio je da je Vlada odbila taj ugovor dati na uvid saborskim zastupnicima, s pojašnjenjem da se on još uvijek prevodi s engleskog.

Ovime su se, kaže Glavan, obistinile HSLS-ove prognoze o Hrvatskoj kao "energetskoj koloniji".

Dodao je kako očekuje da će idući Inin korak biti utvrđivanje viška zaposlenih.

Nikolić je dodala kako je "sramotno i nedopustivo ovakve cijene uvesti na mala vrata, i to nakon turističke sezone".

HSLS-ovci su ustvrdili da neki visoki dužnosnici koriste Inine kartice, kojima toče benzin na račun Ine. Vladu su pozvali da se izjasni o toj informaciji, ističući da je riječ o sukobu interesa.

Pojašnjavajući zašto danas nisu sudjelovali u radu vanjsko-političkog odbora Sabora, HSLS-ovci su podsjetili da u radu saborskih tijela ne sudjeluju jer Sabor nije razmotrio njihove zahtjeve za promjenama u sastavu Odbora nakon prošlogodišnjeg razlaza u HSLS-u.

Glavan je naglasio kako mu je nejasan "nagli zaokret" u odnosu premijera Ivice Račana prema Sloveniji u vezi s proglašavanjem gospodarskog pojasa.

Smatra da bi Hrvatska u novonastaloj situaciji trebala zauzeti čvršći stav. "Bitno je naglasiti da poštujemo sve međunarodne konvencije i ništa drugo", rekao je Glavan, pitajući se nije li čitava priča sa Slovenijom "dogovor bivših partijskih drugova da pred izbore tobože pokažu petlju".

Pročitajte više