HSS: Komercijalnim gospodarstvima plavi dizel bez ograničenja

SABORSKI Klub HSS-a zatražio je da se svim komercijalnim poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno onima koja proizvode za tržište, odobri da jeftiniji, tzv. plavi dizel koriste u neograničenoj količini.

Pravo na neograničene količine plavog dizela HSS-ovci traže i za uzgajivače riba i školjaka. Spomenuto pravo, podsjećaju, sada imaju ribari koji posjeduju povlasticu za gospodarski ribolov na moru, ali ne i uzgajivači (morski i slatkovodni) riba.

Pravo na plavi dizel, ali u ograničenim količinama, do sada su imali i proizvođači s državnim poticajima za žitarice, uljarice, šećernu repu (80 litara po hektaru) i duhan (40 litara po hektaru).

HSS drži da selektivno pravo na plavi dizel, dakle samo za određene kulture, favorizira proizvodnju tih kultura, a demotivira poljoprivrednike koji se odluče za nešto drugo.

Stoga, da bi se izjednačili uvjeti proizvodnje, drže da bi pravo korištenja dizelskog goriva obojenog plavom bojom trebali imati svi komercijalni poljoprivrednici.

HSS-ovci tvrde da takvo rješenje ne bi oštetilo državnu blagajnu, u koju se slijevaju trošarine na naftne derivate, a s druge bi strane smanjilo nelegalnu potrošnju lož ulja.

Svoje zahtjeve, Klub HSS-a uobličio je u izmjene i dopune Zakona o posebnom porezu na naftne derivate i po hitnom ih postupku poslao u saborsku proceduru.

(Hina) um vl

Pročitajte više