Huti: Spremni smo za opći rat s Velikim Sotonom. Jemen će biti groblje za SAD

Foto: EPA

Visoki član hutskog pokreta koji podržava Iran zaprijetio je da će pretvoriti Jemen u "groblje" za Sjedinjene Države nakon najnovijih američkih zračnih napada na ciljeve Huta. "Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom kako bi obranili Palestinu", rekao je Ali al-Kahum u intervjuu iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA koristeći pogrdne riječi za SAD.

Poslije najnovijih američkih udara Al-Kahum je upozorio: "Nakon ove agresije Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanaca i oni će poniženi napustiti regiju."

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi raste zabrinutost da će se sukob proširiti u regionalni požar. Posljednjih su tjedana šijitski Huti u više navrata napadali brodove u Crvenom moru na putu za Izrael. Kao odgovor SAD i saveznici bombardirali su položaje militantne islamističke skupine u Jemenu. U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja izravno umiješana u napade.

"Snage otpora u regiji, uključujući Jemen, djeluju neovisno i unutar okvira svojih interesa", rekao je ministar u nedjelju, prenosi IRNA. Huti sebe vide kao dio takozvane "osovine otpora", mreže u borbi protiv Izraela, zajedno s drugim skupinama u regiji koje su u savezu s Iranom.

Pročitajte više