I Senat izglasao američko povlačenje iz Iraka

AMERIČKI SENAT je s 51 glasom "za" i 46 "protiv" izglasao vojni proračun od 124 milijardi dolara čiji je najvažnija detalj u tome da se američke trupe moraju povući iz Iraka do 1. travnja 2008. godine.

Odluka je istovjetna onoj koju je dan ranije s 218 glasova "za" i 208 glasova "protiv" donio Predstavnički dom, a donesena je skoro isključivo po stranačkoj liniji. U Predstavničkom domu su za povlačenje bila 2 republikanca, a protiv 13 demokrata. U Senatu se republikancima, davši glas protiv povlačenja, pridružio nezavisni senator Joe Lieberman koji je inače član demokratskog kluba.

Demokrati od jeseni drže većinu u oba doma Kongresa, a njihovo preuzimanje vlasti mnogi tumače dubokim nezadovoljstvom američkog naroda ratom u Iraku. Već duže vremena demokratski čelnici tvrde da se u Iraku ne može postići vojna pobjeda, odnosno da se tamošnja kriza može riješiti isključivo političkim sredstvima.

Odluka stoga nije bila nimalo neočekivana kao što nije neočekivana ni reakcija predsjednika Busha koji je već ranije navijestio kako taj zakonski tekst neće potpisati, odnosno da će na njega staviti predsjednički veto. Američki Ustav nalaže da se u tom slučaju zakon može usvojiti jedino ako se za njega izjasni dvotrećinska većina u oba doma Kongresa. S obzirom da su demokrati, kao i protivnici rata unutar manjinske Republikanske stranke, daleko od  te brojke, SAD čeka višemjesečno natezanje između međusobno neprijateljski raspoložene zakonodavne i izvršne vlasti.

Demokrati su, inače, rekli da su odluku tempirali tako da na predsjednički stol dođe na četvrtu godišnjicu danas već zloglasnog Bushovog slijetanja na nosač zrakoplova "USS Abraham Lincoln" kada je predsjednik godine 2003. objavio "kraj većih vojnih operacija u Iraku". U međuvremenu je u Iraku poginulo preko 3200 vojnika - 30 puta više nego za vrijeme same invazije.

Bush je to preko svoje glasnogovornice Dane Perino odluku o tempiranju glasanja nazvao "jeftinim propagandnim trikom".

Jedan od razloga zbog kojeg su demokrati odabrali konfrontaciju s predsjednikom jest njegova odluka da po preporuci svog novog ministra obrane Roberta Gatesa u Irak pošalje dodatnih 20.000 vojnika. Iako general Petraeus, američki zapovjednik u Iraku, tvrdi da je to pojačanje postiglo određena poboljšanja, demokrati su skeptični.

Financijski stručnjaci tvrde da će američka vojska, ukoliko se u međuvremenu ne postigne sporazum između Bijele kuće i Kongresa, moći normalno funkcionirati do srpnja.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više