IBM patentirao emitiranje reklama tijekom gledanja DVD filma

VJEROJATNO svi uživamo kada možemo pogledati DVD film bez reklamnih prekida, no, možda je tome došao kraj. Naime, IBM planira uvesti reklame na samom DVD filmu.

IBM je početkom ove godine predao Američkom patentnom uredu zahtjev kojim želi zaštititi patent prikazivanja reklama tijekom produkcije filmova na DVD-u. Nažalost za gledatelje DVD filmova, isti je odobren tijekom ljeta, no još nije poznato kako i kada će IBM realizirati svoj plan.

Postoji više planova kako bi se reklame isporučivale gledateljima, bilo da je to internetskom vezom koju većina kućnih HD DVD uređaja predefinirano posjeduje, bilo da je to sa samog DVD medija ili uređaja te još mnogo načina.

Naravno, postoji način kako bi se te reklame mogle zaobići, plaćanjem određene svote novca za njihovo uklanjanje. Prilikom umetanja DVD diska u uređaj, on bi provjerio je li  korisnik platio uklanjanje reklama te, ako je, preskočio bi emitiranje istih.

Jedina pozitivna stvar za korisnike je ta što će, najvjerojatnije, cijena DVD medija biti nešto povoljnije iz razloga što će se financirati reklamama. Činjenica je da oglašivači nemilosrdno pronalaze načine kako plasirati svoj proizvod te time nameću svoju volju drugima.


V.M.

Pročitajte više