ICC osnovao vijeće za slučaj Centralnoafričke Republike

MEĐUNARODNI kazneni sud (ICC) poduzeo je prve korake u pravcu otvaranja svoje treće istrage, vezane uz ratne zločine u Centralnoafričkoj Republici, formirajući sudsko vijeće kojem je dodijeljen taj slučaj, priopćio je u petak ICC.

"Predsjedništvo ICC-a dodijelilo je situaciju vezanu uz Centralnoafričku Republiku, III. Predraspravnom vijeću kojem predsjedava njemački sudac Hans-Peter Kaul", stoji u priopćenju.

"Sud je osnovao predraspravno vijeće koje će biti nadležno za sve informacije i pitanja vezana za taj slučaj", izjavio je za Hinu u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornik suda Ernest Sagaga.

Vijeće, po njegovim riječima, treba procijeniti da li slučaj zadovoljava kriterije Statuta ICC-a kao što je težina navodnih zločina, provedeno nacionalno suđenje ili interes pravde.

"Dok tužitelj Luis Moreno-Ocampo analizira slučaj da vidi ima li dovoljno osnova za pokretanje istrage, suci će sa svoje strane procijeniti optužbe i proceduralna pitanja vezana uz slučaj", izjavio je glasnogovornik Ureda tužitelja Yves Sorokobi.

Glavni tužitelj ne treba odobrenje predraspravnog vijeća da bi za odluku o istrazi, no on će svakako o tome informirati suce, dodao je glasnogovornik Sorokobi.

Tužitelj Moreno-Ocampo primio je 7. siječnja pismo vlade Centralnoafričke Republike kojim se jurisdikciji ICC-a povjerava procesuiranje zločina počinjenih na teritoriju te zemlje od 1. srpnja 2002., datuma stupanja na snagu Rimskog statuta.

To je treće "upućivanje" slučaja ratnih zločina glavnom tužitelju ICC-a, nakon što su to ranije učinile Uganda i DR Kongo, u kojima Tužiteljstvo ICC-a trenutno provodi istrage.

Bivša francuska kolonija Ubangi-Shari se od stjecanja neovisnosti 1960. naziva Centralnoafričkom republikom. Nakon tri burna desetljeća lošeg upravljanja zemljom, uglavnom od vojnih hunti, godine 1993. uspostavljena je civilna vlast koja je potrajala cijelo desetljeće.

U ožujku 2003. je general Francois Bozize izvršio vojni puč kojim je svrgnut predsjednik Ange-Felix Patasse, a od tada zemlju vodi privremena vlada. Zemlju niz godina potresaju nestabilnost i nasilje koje je rezultiralo s tisućama mrtvih i oko 200.000 raseljenih osoba.

Pročitajte više