ICTY: Sreten Lukić odgodio izjašnjavanje o krivnji

Umirovljeni general srbijanske policije Sreten Lukić u srijedu se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom (ICTY) nije izjasnio o krivnji za ratne zločine na Kosovu koji mu se stavljaju na teret, već je iskoristio pravo da izjašnjavanje odgodi na rok od 30 dana.

Škotski sudac Iain Bonomy prihvatio je zahtjev Lukićevog 'ad hoc' branitelja Victora Copera da se izjašnjavanje o krivnji ponovi u roku od 30 dana, zakazavši dodatno pojavljivanje okrivljenika za 4. svibnja.

Na upit suca Bonomya o zdravstvenoj skrbi koja mu je osigurana u pritvoru, obzirom da je u ponedjeljak prebačen u Haag izravno iz bolnice u Beogradu, Lukić je izrazio zadovoljstvo medicinskim tretmanom i rekao da će ga sutra pregledati kardiolog.

Predstavnik Tužiteljstva Tom Hannis je objavio da je podnesen zahtjev za spajanje postupka protiv generala Lukića, Vladimira Lazarevića i Nebojše Pavkovića sa suđenjem bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću i ministrima Nikoli Šainoviću i Dragoljubu Ojdaniću.

Tijekom srbijanske vojno-policijske intervencije na Kosovu od siječnja do lipnja 1999. Sreten Lukić zapovijedao je snagama MUP-a. Tereti ga se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi, ubojstva više stotina Albanaca te deportacija i prisilnog preseljenja gotovo 800 tisuća albanskih civila, bezobzirnog razaranja civilnih i vjerskih objekata.

Prema optužnici, te je zločine počinio u sklopu udruženog zločinačkog pothvata srpskog vodstva čiji je cilj bilo protjerivanje značajnog dijela albanskog stanovništva s Kosova radi osiguranja trajnog srpskog nadzora nad pokrajinom.

(Hina) xdh ydj

Pročitajte više