IDF pokreće inicijativu za referendum o prodaji istarskog zemljišta

Predsjednik Istarskog demokratskog foruma (IDF) i gradonačelnik Pule Luciano Delbianco na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli najavio da će njegova stranka pokrenuti prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o prodaji istarskog zemljišta. L

On je izrazio posebnu zabrinutost mogućom rasprodajom dijela brijunskog priobalja koji se želi uključiti u projekt "Brijuni-Rivijera". To će, po njegovoj ocjeni, "legalizirati pljačku stoljeća".

Dodao je kako IDF nije protiv prodaje zemljišta, već je protiv prodaje u bescjenje, te kako je njegova stranka, poučena dosadašnjim iskustvom, skeptična i prema projektu "Brijuni-Rivijera".

"IDF će pokrenuti osnivanje organizacijskog odbora za izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma, a nakon što se prikupi dovoljan broj, odnosno pet tisuća potpisa, odbor će Županijskoj skupštini podnijeti zahtjev za raspisivanjem referenduma", rekao je Luciano Delbianco.

Ako je Skupština Istarske županije uvjerena da je zemljište nasuprot Brijunima prodano po proceduri koja ima potporu građana, onda nema razloga da onemogući održavanje referenduma o sudbini istarskog priobalja u cijeloj Istri, rekao je Delbianco.

Delbianco se ujedno na današnjoj konferenciji za novinare upitao zašto je u bescjenje do sada prodano milijun kvadrata istarske zemlje za pet eura po metru četvornom te zašto zarada od takvih transakcija nije usmjerena u razvoj istarskih gradova, općina i županije, već u privatne tvrtke.

"Upravo iz tog razloga uopće nas ne čudi što se u Istri više ne spominje revizija pretvorbe i privatizacije", zaključio je predsjednik IDF-a Luciano Delbianco.



Pročitajte više