IHF pozvao Srbiju da prizna odgovornost srpskih snaga za Srebrenicu

Međunarodna helsinška federacija za ljudska prava (IHF) pozvala je u utorak vlasti u Srbiji da "priznaju činjenicu da su srpske snage odgovorne za genocid u Srebrenici" te da odgovorne privedu pred lice pravde.

"Masakr nad gotovo 8000 Bošnjaka izvršen je od 11. do 19. srpnja 1995. godine. Približava se deseta godišnjica te tragedije, a niti su se predsjednik Vlade, predsjednik Skupštine Srbije ili bilo koji predstavnik vlasti obratili javnosti ili međunarodnoj zajednici s priznanjem da su zločin izvršile srpske snage, uz izvinjenje obiteljima žrtava", kaže se u priopćenju IHF-a, u kojem se dodaje da se pod "srpskim snagama" podrazumijevaju JNA odnosno Vojska Jugoslavije, Vojska Republike Srpske, te lokalne postrojbe teritorijalne obrane, lokalne policijske postrojbe, postrojbe MUP-a Srbije i paravojne skupine.

"Lideri koji ne pomažu društvu da se suoči s istinom o ratnim zločinima ne djeluju u prilog dostojanstva i budućnosti srpskog naroda", upozorava IHF, dodajući da se "zločin i dalje negira", o čemu svjedoči i nedavna tribina na Pravnom fakultetu u Beogradu, na kojoj je taj zločin nazivan "oslobađanjem" Srebrenice.

IHF je pozvao Vladu Srbije da se odazove komemoraciji koja će u Srebrenici biti održana 11. srpnja, kao i da uhiti sve optužene za ratne zločine, uključujući i generala Ratka Mladića. Također, IHF je pozvao Skupštinu Srbije da usvoji Deklaraciju o Srebrenici, koju je prošloga tjedna parlamentu uputilo osam nevladinih organizacija u Srbiji.

Prijedlog Deklaracije, koja poziva na poštivanje žrtava, suočavanje sa zločinom i poštivanje već izrečenih presuda za genocid u Srebrenici, još nije uvršten u dnevni red Skupštine Srbije.

Oko 8000 bosanskih Muslimana stradalo je između 11. i 19. srpnja u Srebrenici.

Međunarodna helsinška federacija za ljudska prava, organizacija čije je sjedište u Beču, okuplja 42 nevladine, neprofitne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava u Europi, Sjevernoj Americi i središnjoj Aziji.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više