Indija zabrinuta zbog krize u Nepalu

INDIJSKA vlada je izrazila duboku zabrinutost u utorak nakon što je nepalski kralj smijenio vladu i uveo izvanredno stanje u toj himalajskoj državi.

"Takav razvoj događaja je ozbiljan napad na demokraciju u Nepalu i ne može ne biti uzrok ozbiljne zabrinutosti za Indiju", objavilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Nepalski kralj Gyanendra je u utorak smijenio vladu te je objavio da će on voditi vijeće ministara koje će sam i oformiti. Također je ukazom uveo izvanredno stanje u zemlji.

Nepal je poprište krvavog građanskog rata između vlasti i maoističke gerile od 1996. godine.

"U okviru prava koja pripadaju kruni prema sadašnjem ustavu ja raspuštam vladu u interesu naroda, zemlje, obrane i suvereniteta", kazao je u govoru kojeg su prenijele i radio i televizija nakon što je smijenio premijera Shera Bahadura Deuba jer nije uspio postići sporazum s maoističkom gerilom i organizirati izbore na proljeće.

Kralj je obećao da će "uspostaviti demokraciju i javni red u iduće tri godine". Oporbeni čelnici su ga optužili za državni udar.

Vojska i policija vrše ophodnje po ulicama Katmandua i zauzeli položaje ispred glavnih javnih zgrada i strateških točaka, dok ih dio okružuje kraljevsku palaču.

Više političkih čelnika među kojima dužnosnici komunističke stranke jedan od ključnih partnera vladine koalicije, stavljeni su u kućni pritvor.

Pročitajte više