Indonezijske vlasti: Tijekom izbora umro 71 volonter. Stradali su zbog iscrpljenosti

Foto: EPA

Indonezijske vlasti navode kako je između 14. i 18. veljače zbog iscrpljenosti umrla 71 osoba koja je sudjelovala u pripremi najvećih svjetskih jednodnevnih izbora. Hasyim Asy'ari, predsjednik nacionalnog izbornog tijela, je na konferenciji za novinare dodao kako se u tom periodu razboljelo oko 4000 ljudi. 

S obzirom da je za vrijeme prijašnjih izbora 2019. umrlo više od 500 radnika na biračkim mjestima, vlada je uvela dobnu granicu za volontere i naredila dodatne zdravstvene preglede, no unatoč tome je i ove godine došlo do žrtava, piše Bloomberg.  

Na izborima radilo pet milijuna volontera 

Tijekom izbora koji su se održavali prošloga tjedna, a koji su trajali 6 sati, na biračkim mjestima je radilo pet milijuna plaćenih volontera. Na izbore za predsjednika, potpredsjednika i zastupnika na nacionalnoj te lokalnoj razini imalo je pravo izaći više od 200 milijuna građana. 

Izborni proces u Indoneziji predviđa danonoćni rad na distribuciji i prebrojavanju glasačkih listića, što može trajati i 12 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta. Ministar obrane Prabowo Subianto je prije par dana proglasio pobjedu nakon što su neslužbeni rezultati pokazali da je dobio više od 50 posto glasova u prvom krugu. Službeni rezultati bit će objavljeni do 20. ožujka. 

Pročitajte više