Uskok objavio zašto su točno uhićeni splitski poduzetnik i načelnik s Korčule

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Uskok je nakon provedenih izvida, na temelju Pnuskokove kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv načelnika korčulanske općine Smokvica Kuzme Tomašića i splitskog poduzetnika Ivice Kriletića, osumnjičenih za izvlačenje EU sredstava za projekt Muzeja zlata i srebra.

Tužiteljstvo i policija su, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestili da se Tomašić, bivši SDP-ovac koji je prešao u Socijaldemokrate, i Kriletić sumnjiče za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Za što ih točno terete

Uskok i Ravnateljstvo policije priopćili su kako se sumnja da su kaznena djela počinjena u razdoblju od 2017. do 2024. godine te da su vezana uz financiranje izgradnje i opremanja muzeja, tako da nisu poštivani rokovi izvođenja radova niti fiksna ugovorena cijena izvođenja radova, kao i da nisu bile ispunjene pretpostavke za otvaranje muzeja.

Policija ističe da je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno kako je na javnom natječaju za izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na muzeju izabrana Kriletićeva tvrtka kao najpovoljniji ponuđač s najnižom cijenom ponuđenih materijala, strojeva i izvedbe radova.

Potom je zaključen ugovor o izvođenju kojim je cijena ugovorenih radova, materijala i strojeva određena kao fiksna i nepromjenjiva.

U policiji i tužiteljstvu navode da je Tomašić, u ime općine pod čiju nadležnost spada spomenuti muzej, zaključio s Kriletićem više aneksa ugovora o izvođenju dodatnih građevinskih radova, uz produljenje roka izvođenja radova.

Sumnja se da je zaključivanje dodatnih ugovora učinjeno protivno odredbama ranije zaključenog ugovora i u nakani da se Kriletićevoj tvrtki pribavi znatna imovinska korist odobravanjem već ugovorenih radova kao naknadnih i nepredviđenih te dodatnih radova po znatno višoj cijeni od ugovorenih.

Po izvedenim radovima, Tomašić je bez kontrole projektantskog, stručnog i tehničkog nadzora potpisao zapisnik o primopredaji svih ugovorenih radova, kao da ih je Kriletićeva tvrtka i izvršila, a potom je potpisan je i zapisnik o okončanom obračunu na temelju kojeg je općina uplatila Kriletićevoj tvrtki sveukupni iznos.

Uskok predložio sudu određivanje pritvora za obojicu okrivljenika

Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno kako je, u postupku financiranja ovog projekta, općina sklopila ugovor o partnerstvu s Dubrovačko - neretvanskom županijom. Županija je potom, na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, općini dodijelila iznos od 111.100 eura za gradnju i opremanje muzeja, uz uređenje glavnog mjesnog trga.

Policija i Uskok dodaju da je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), u postupku provjere prihvatljivosti troškova i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti, utvrdila nepravilnosti te nije odobrila bespovratna sredstava u navedenom iznosu.

Stoga je općina, ističu, bila dužna izvršiti povrat najmanje 25 posto dostavljenih joj bespovratnih sredstava. S obzirom na to da općina ta sredstva nije bila u mogućnosti vratiti, vratila ih je Dubrovačko-neretvanska županija, nadodaju policija i Uskok.

Kriletićevoj tvrtki je takvim postupanjem pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu preplaćenih radova od najmanje 2.2 milijuna kuna, dok je Dubrovačko-neretvanska županija oštećena za najmanje 837.085 kuna, s time da je općina Smokvica oštećena za najmanje 2.2 milijuna kuna od preuzetog kredita za plaćanje ugovorenih radova.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena Uskoku koji je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.

Pročitajte više