Ingrid Antičević: Minirane kuće obnavljaju se na osnovu Zakona o obnovi

MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević Marinović izjavila je danas da su neutemeljene optužbe odvjetnika Ante Nobila da Vlada zakonom o naknadi štete provodi ideju pokojnog predsjednika Franje Tuđmana o sprečavanju povratka Srba.

´Riječ je o neutemeljenoj optužbi jer će minirane kuće biti obavljene, ali na osnovu Zakona o obnovi´, kazala je Ingrid Antičević Marinović na današnjoj konferenciji za novinare.

Komentirajući Nobilovu tvrdnju, kazala je da se sva tri zakona o odgovornost države za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga u Domovinskom ratu, štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija, te za štetu nastalu u bivšoj SFRJ, temelje na načelima pravičnosti, pravednosti i ravnomjernog snošenja javnih obveza, ne diskriminirajući ni jednog građanina.

Naglasila je i da te zakone treba povezati i sa Zakonom o obnovi prema kojem su u sustav obnove ušli i hrvatski državljani kojima su minirane kuće.

Parnice za naknadu štete, prekinute tijekom 1996. i 1999., ukidanjem članaka 180. i 184. Zakona o obveznim odnosima bit će nastavljene po odredbama triju novih zakona, a minirane kuće će biti obnovljene prema Zakonu o obnovi, rekla je.

´Načela ravnopravnosti i ravnomjernosti su za sve građane pri tome ista, a ako se jednom građaninu ne obnavlja vikendica neće ni jednom drugom´, rekla je ministrica.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Vinko Bilić objasnio je da se već više od pola godine na osnovu izmijenjenog Zakona o obnovi preispituju negativna rješenja za obnovu kuća koje su se temeljila na pravnom stajalištu da su te štete nastale kao posljedica terorističkog čina, a ne uslijed ranih zbivanja.

Dodao je da se sada i u slučaju kada su hrvatskim državljanima kuće minirane priznaju zahtjevi za obnovu.

Napomenuo je da je Vlada bila prisiljena predložiti tri nova zakona jer je pravno neodrživa situacija u kojoj su voljom zakonodavca bila zabranjena suđenja vezana uz naknadu štete.

Ministrica je dodala da do sada niti jedna država, osim Hrvatske svojim državljanima nije nadoknadila ratnu štetu jer je to instrument međunarodnog prava.

´Kao što je ova vlast imala snage zauzeti stajalište da je ratni zločin mogao biti počinjen i u mjestu koje nije bilo obuhvaćeno ratnim operacija i da se u tom slučaju za to ne sudi kao za obično ubojstvo, po istom se načelu i miniranje kuća izvan ratnih područja tretira kao posljedica ratnih zbivanja, a ne terorističkog čina´, rekla je.

Ta se ratna šteta, naglasila je, svima jednako nadoknađuje kroz Zakon o obnovi iako je to veliki financijski teret za državni proračun odnosno porezne obveznike.

Odvjetnik Anto Nobilo je u medijima ustvrdio kako Vlada, umjesto da građanima srpske nacionalnosti pokuša barem djelomice nadoknaditi štetu, Saboru predlaže novi zakon o odgovornosti za štetu nastalu tijekom terorističkih akcija i javnih demonstracija koji će potpuno onemogućiti odštetu za uništena materijalna dobra Srbima, ali i pojedinim ´nepoćudnim Hrvatima´.

Pročitajte više