Inicijative Medike odgovorile Bandiću: Ovo je udar na nezavisnu kulturu - Medika ostaje!

Foto: Facebook/Medika

UMJETNICI, kulturne inicijative i organizacije koji djeluju u prostoru bivše tvornice lijekova "Medika" danas su se putem priopćenja za javnost očitovali o službenom zahtjevu Grada Zagreba da napuste prostor do 16. svibnja.

> POKRENUTA PETICIJA Medika traži podršku u borbi protiv Bandića: "Prostor slobode mora postojati!"

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"U ponedjeljak, 8. svibnja 2017. umjetnici, kulturne inicijative i organizacije koji djeluju u prostoru bivše tvornice lijekova “Medika” zaprimili su službeni dopis Grada Zagreba kojim ih se „poziva da u roku od 8 dana napuste prostor“.

Ovaj čin samovolje rezultat je dugogodišnjeg nemara i potpunog manjka interesa od strane gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Bandićem da se osiguraju uvjeti za rad ovog živog središta nezavisne umjetničke i kulturne produkcije u kojem djeluje niz klubova, ateljea, galerija i društvenih prostora. Unatoč opetovanim zahtjevima korisnika, od 2011. godine Grad Zagreb nije produžio ugovor o korištenju prostora niti je uložio u održavanje i uređenje prostora koji je u njegovu vlasništvu dok su, s druge strane, svi korisnici prostora Medike tijekom svih godina korištenja tog prostora u njega ulagali i uredno podmirivali sve obveze prema Gradu. Do trenutne situacije došlo je zbog duge povijesti odbijanja suradnje i dogovora s akterima nezavisne kulture".

Nisu prvi na udaru

"Podsjetimo, ovo nije prvi put da ta ista gradska vlast zatvara neki prostor zbog maćehinskog odnosa prema nezavisnoj kulturi. Godine 2008. uslijed istovjetnog izostanka volje da se osiguraju minimalni prostorni uvjeti za rad nezavisne kulture grad je zatvorio klub “Močvara” i dvoranu “Jedinstvo”. Tada je, zahvaljujući pritiscima javnosti i nezavisne kulture, Grad bio prisiljen vratiti prostore korisnicima i pomoći im u uređenju prostora.


Ovim putem izražavamo podršku i solidarnost s umjetnicama/-ima, kreativkama/-cima, radnicama/-ima u kulturi, udrugama civilnog društva, nezavisnim kolektivima koji su “Mediku” podizali i održavali u uvjetima zatečene zapuštenosti. Nadalje, zahtijevamo od Grada Zagreba da uspostavi dijalog s korisnicima Medike, da konačno prestane s praksom opstrukcije vrijednih kulturno-umjetničkih resursa te da krene u izgradnju strukturiranog procesa iznalaženja dugoročnog rješenja korištenja prostora Medike u suradnji i partnerstvu s akterima koji su tijekom posljednjih 10 godina u taj prostor ulagali i učinili od njega međunarodno prepoznat kulturno-umjetnički centar.

Priopćenje potpisuju:

Savez udruga operacija grad
UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb
Slobodne veze
Studio Artless
DOMINO
EKS scena – eksperimentalna slobodna scena
Komikaze
BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture
Udruga za promicanje kultura Kulturtreger
Udruženje za razvoj kulture "URK"
Kontejner/Biro suvremene umjetničke prakse
whw - što, kako i za koga
Multimedijalni institut
Kurziv - platforma za pitanja kulture, medija i društva
Bezimeno autorsko društvo [BADco.]
Bacači sjenki
Mreža mladih Hrvatske
Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja - UIII
Savez udruga Klubtura
Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’
Plesni centar Tala", navodi se u priopćenju.
 

Pročitajte više