IOM poziva na poštivanje ljudskih prava migranata

MEĐUNARODNA organizacija za migracije (IOM) pozvala je, u povodu Međunarodnog dana migranata u četvrtak, na poštivanje ljudskih prava svih migranata.

Budući da globalizacija, liberalizacija trgovine, gospodarske integracije i sve veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja sve više potiču na migracije, IOM u priopćenju objavljenom u srijedu ističe kako je upravljanje migracijama uspješno samo ako postoji puno poštivanje ljudskih prava migranata.

"Cilj upravljanja migracijama jest postizanje najboljeg i za migrante i za društvo, uz istodobno minimaliziranje kršenja ljudskih prava koja kao posljedicu imaju neregularne migracije", navodi se u priopćenju.

IOM pozdravlja usvajanje Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih migrantskih radnika i njihovih obitelji, koja je stupila na snagu 1. srpnja ove godine.

Pozdravlja također i stupanje na snagu UN-ove Konvencije protiv transnacionalnog organiziranog kriminala 29. rujna ove godine.

Zakonski okvir za suzbijanje krijumčarenja ljudima pružit će pak dodatni Protokol o sprečavanju i kažnjavanju trgovine ljudima, osobito ženom i djecom te Protokol o krijumčarenju migranata kopnom, morem i zrakom koji će stupiti na snagu 25. prosinca 2003., odnosno 28. siječnja 2004. godine, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više