Ipak se kreće: Rast američkog gospodarstva udvostručen u trećem kvartalu

"IPAK se kreće", kazao je davno Galileo Galilei za Zemlju, a isto se izgleda može reći i za američku ekonomiju. Nakon dužeg razdoblje totalne usporenosti i ekonomske stagnacije, treći kvartal ipak je donio solidan napredak na području gospodarskog rasta.

Američko ministarstvo gospodarstva jutros je objavilo kako je BDP u trećem tromjesečju rastao po godišnjoj stopi od 2,5 posto, što su najbolje brojke ove godine. Za usporedbu, u prvom kvartalu je rast iznosio 0,9 posto, a u drugom 1,3 posto, pa bi najnovije brojke mogle biti pokazatelj da se američko gospodarstvo napokon zahuktava.

Solidne brojke pokazuju da je američka ekonomija našla način da se održi na površini, unatoč prevrtljivim burzama, krizi u Europi, sniženju kreditnog rejtinga i strahu od nove recesije.

Međutim, iako je rast BDP-a najbolji pokazatelj ekonomske aktivnosti, analitičari upozoravaju da stopa od 2,5 posto nije dovoljna da radikalno utječe na gorući američki problem - ogromnu nezaposlenost. Ona označava stopu koja je primjerena nekoj prosječnoj ekonomskoj aktivnosti, ali je za saniranje problema nezaposlenosti potrebna mnogo veća gospodarska ekspanzija, piše Washington Post.

Bez obzira na to, burze su danas zabilježile solidan rast, što zbog dobri vijesti o nacionalnom gospodarstvu, što zbog dobrih vijesti iz Europe gdje su dogovorene konkretne mjere za okončanje dužničke krize u eurozoni.

Pročitajte više