Irački premijer pozvao muslimane na jedinstvo

IRAČKI premijer Iyad Allawi pozvao je u četvrtak muslimanske zemlje da budu "jedinstvene" u borbi protiv terorizma te da podupru moguće formiranje muslimanskih vojnih snaga pod vodstvom i na prijedlog Saudijske Arabije kako bi se pomoglo stabilizaciji Iraka.

Arapska liga, sa sjedištem u Kairu, priopćila je da bi formiranje takvih vojnih snaga bilo prihvatljivo jedino u slučaju kada bi odredbu o tomu izdalo UN-ovo Vijeće sigurnosti te kada bi bilo povezano s točno određenim vremenom povlačenja američkih vojnih snaga iz Iraka.

Irački je premijer na konferenciji za novinare kazao kako smatra da bi se čelnici zemalja u regiji trebali ujediniti i "djelovati zajedno protiv terorista i kriminalaca" koji prijete cijelom arapskom svijetu.

Allawi je podupro inicijativu Saudijske Arabije prema kojoj bi muslimanske zemlje trebale pridonijeti stvaranju novih vojnih snaga koje bi pomogle da se u Iraku konačno uspostavi stabilno stanje.

Istodobno su pripadnici arapske "trojke" (Tunis, Alžir i Bahrein) u četvrtak u Tunisu u nazočnosti iračkog ministra vanjskih poslova Hoshyara Zebarija raspravljali o eventualnom slanju arapskih trupa u Bagdad pod okriljem UN-a.

Sastanak je slijedio nakon što je američki državni tajnik Colin Powell, koji boravi u posjetu regiji u četvrtak u Džedi, pozdravio saudijski plan.

Pročitajte više