Irak: Nastavak ubojstava i otmica

Diljem Iraka nastavljaju se ubojstva i otmice Iračana i stranih državljana, prenose u četvrtak agencije.

Skupina naoružanih muškaraca u četvrtak je napala jedan hotel u Bagdadu, pri čemu je poginulo najmanje sedmoro Iračana, a jedan turski državljanin je otet, izvijestili su očevici. Službeni izvori još nisu potvrdili informaciju. Do danas su militantne skupine u Iraku otele mnoge strane državljane, od kojih su neki nakon plaćene otkupnine oslobođeni, no nekoliko ih je ubijeno.

U Baqubi, 60 km sjeveroistočno od Bagdada skupina naoružanih muškaraca ubila je člana iračke Komunistička partije Muyada Samija ispred njegove kuće, rekli su članovi njegove obitelji. Sami je bio i član lokalne uprave u pokrajini Diyala. On je treći član iračke komunističke partije ubijen u posljednja tri tjedna.

U srijedu navečer u Bagdadu je ubijen predstavnik šijitskog velikog ajatolaha Alija Sistanija te njegov sin i četiri tjelohranitelja, izvijestio je u četvrtak glasnogovornik vijeća vjerskih vođa u šijitskom svetom gradu Najafu.

"Šeik Mahmud al-Madahaini, njegov sin i četiri tjelohranitelja ubijeni su dok su se vraćali s večernje molitve" desetak kilometara južno od Bagdada kaže se u priopćenju te se dodaje kako se Al Madahainiju prijetilo već nekoliko puta te da je na njega pokušano nekoliko atentata.

Agencije su izvijestile da je u četvrtak ujutro blizu Samare ubijen irački vozač kamiona. Šef bagdadske policije Adel Abdallah rekao je kako je konvoj s američkim vojnicima napadnut protutenkovskim raketama.

Pripadnici do sada nepoznate iračke oružane skupine Islamski džihad u Iraku, pozvali su američke vojnike da predaju oružje te da se priključe iračkom pokretu otpora, izvijestila je u četvrtak katarska televizija al-Jazeera prikazavši video snimku na kojoj je skupina maskiranih muškaraca od kojih jedan na engleskom poziva američke vojnike da se "suprotstave politici Georgea Busha" te da se "sklone u džamije, crkve i kuće iračkih domaćina koji će im pružiti zaštitu".

(Hina) xmh ysd

Pročitajte više