Irak: Razoružanje slabo, nastavljeni napadi na Falluju

OPERACIJA prikupljanja oružja u Iraku završila se u nedjelju sa slabim rezultatom, budući da je jako malo oružja vraćeno, i to u lošem stanju, dok američka vojska nastavlja zračne napade na Falluju kako bi ugušila sunitsku pobunu, a u drugim incidentima diljem zemlje ima sve više žrtava.

Minobacačka granata koja je u nedjelju pala u blizini igrališta u siromašnoj bagdadskoj četvrti Sadr City gdje se prikupljalo oružje, ubila je najmanje tri osobe - dvojicu pripadnika iračke Nacionalne garde i civila - te ranila još najmanje devet osoba, prema podacima iz dviju bolnica u prijestolnici.

Uoči napada više stotina ljudi tiskalo se na igralištu Al-Sinaa kako bi vratili oružje zadnjeg dana operacije razoružanja. Premijer Iyad Allawi je u nakon napada u Sadr Cityju iznenada stigao u na stadion gdje se prikuplja oružje, posebno šiitskih milicija, i tu se, nakon sastao s pristašama protuameričkog islamskog klerikalca Moqtade al Sadra te apelirao na sve Iračane da vrate oružje i poštuju načela pravne države.

U odnosu na sunitske pobunjenike, iračka je vlada u nedjelju priopćenjem ponovno pozvala stanovnike Falluje da protjeraju "teroriste i strance", istaknuvši da će silu primijeniti kao "posljednje sredstvo".

U srijedu je premijer Iyad Allawi zaprijetio gradu velikom ofenzivom ukoliko njegovi stanovnici ne predaju jordanskog terorista Abu Musaba al-Zarqawija za kojeg Washington sumnja da se tu skriva.

Na prilazima tom pobunjenom gradu zapadno od Bagdada od četvrtka je raspoređeno tisuću američkih vojnika koje podupiru iračke snage. Zračnu i topničku ofenzivu na pobunjenike u Falluji američke su snage nastavile i u nedjelju tijekom dana. Noć prije u američkom zračnom napadu na "barikadu naoružanih pripadnika Zarqawijeve terorističke mreže u četvrti Julan" u Falluji poginula su tri iračka civila, a ranjeno je još najmanje pet osoba, piše u američkom vojnom priopćenju.

Ovaj je vikend opet bio poguban za američku vojsku. Otkako je u petak počeo sveti mjesec ramazan, ubijeno je šest vojnika, među kojima četvorica u dvama samoubilačkim napadima automobilom-bombom zapadno i sjeverno od Bagdada, a dvojica u padu dvaju helikoptera jugozapadno od prijestolnice. Vojska nije navela jesu li letjelice srušene ili su samo oštećene.

Pročitajte više