IRAN PREKINUO KULTURNE I GOSPODARSKE VEZE S ARGENTINOM

Iran je prekinuo gospodarske i kulturne veze s Argentinom zbog uhićenja bivšeg iranskog veleposlanika u Argentini uhićenog u Velikoj Britaniji, u vezi s bombaškim napadom na Židovski centar u Buenos Airesu 1994. godine, objavila je iranska državna televizija u subotu.

Bivši iranski izaslanik Hadi Soleimanpour (47) uhićen je u Velikoj Britaniji u četvrtak nakon što je Argentina zatražila njegovo izručenje u vezi s bombaškim napadom na Židovski centar AMIA u kojem je u Buenos Airesu poginulo 85 osoba. Soleimanpour je u to vrijeme bio iranski veleposlanik u Argentini.

"Iranski dužnosnik vanjskih poslova zadužen za odnose s američkim kontinentom najavio je oštro suprostavljanje argentinskoj pravosudnoj mjeri, te argentinskog otpravnika poslova u Teheranu obavijestio o odluci Irana da prekine kulturne i gospodarske veze s Argentinom", navodi državna televizija izjavu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova Mehdia Mohtashemia.

Argentinski otpravnik poslova u Teheranu ovu izjavu nije komentirao.

Diplomati navode kako bi ova inicijativa Irana mogla utjecati na argentinski izvoz žita, suncokretova ulja, riže i drugih osnovnih prehrambenih proizvoda u Iran.

Teheran koji je već ranije povukao svog diplomatskog predstavnika iz Buenos Airesa u znak protesta protiv takvih optužbi, poriče bilo kakvo sudjelovanje u bombaškom napadu u tom gradu.

Pročitajte više